Flera stölder av GPS-utrustning i polisregion Öst de senaste dagarna

Polisen tipsar om brottsförebyggande åtgärder.

De senaste dagarna har polisen fått vetskap om flera stöder av GPS-utrustning som stulits från traktorer. Det är främst John Deere-traktorer som drabbats.

Många traktorer och skördetröskor används på åkrarna denna tid på året vilket gör att brottstrenden sannolikt kommer att fortsätta.

Brotten har inträffat i både Östergötland och Södermanland, stölderna har drabbat personer i Söderköping, Fornåsa, Tystberga och Stigtomta.

Polisens råd till berörda

Polisen vill göra berörda uppmärksamma på denna brottstrend. För att undvika liknande stölder vill polisen att lantbrukare vidtar försiktighetsåtgärder. Ett tips är att låsa in traktorerna när de inte används samt att montera bort GPS-utrustningen efter användning om det är möjligt.

Polisen vill ha in tips

Det är angeläget att alla iakttagelser kommer till polisens kännedom då de kan vara viktiga pusselbitar i arbetet mot dessa brott.

Det är bra att vara uppmärksam på personer, bilar och platser som kan vara av intresse. Var försiktig med att ingripa men notera avvikande företeelser exempelvis bilar som kör in på gården eller besök av okända och oväntade personer. Notera eventuella bilnummer och signalement och rapportera dessa till polisen.

Om du drabbas av en liknande stöld är det viktigt att polisanmäla händelsen så snart du kan för att underlätta polisens spårsäkring.

Kontakt för media

Joakim Wallberg, inspektör vid brottssamordningen
Telefon: 010 56 651 09