Förhöjd risk för bostadsinbrott i polisregion Nord

Polisen har indikationer på att en inrest stöldliga som riktar in sig på bostadsinbrott nu finns i regionen. Det finns en risk för fler inbrott i närtid.

Som polisen i polisregion Nord tidigare har flaggat för finns en ökad risk för bostadsinbrott under sommaren.

Ett antal bostadsinbrott har nu skett i Sundsvallstrakten. Polisen bedömer att de har begåtts av ett internationellt brottsnätverk som inte är hemmahörande i regionen och ser en risk för fler inbrott i närtid. Därför vill vi uppmana er att vara extra uppmärksamma i ert närområde.

För att förebygga bostadsinbrott är det effektivt att grannar aktivt samverkar och ser till varandras hus när någon är bortrest. Även att försöka arrangera saker så att det ser ut som att någon faktiskt är hemma kan hjälpa.

Observanta grannar lägger oftast också grunden för att polisen ska kunna klara upp de bostadsinbrott som ändå sker.

Konkreta tips som kan försvåra inbrott

Många inbrott sker när bostadsägarna har rest bort. Det går att försvåra för inbrottstjuvar och skydda hemmet från bostadsinbrott genom att exempelvis samverka med grannarna, ha bra lås, ha gärna utomhusbelysning och undvik att förvara värdesaker i bostaden.

Om du drabbas är det viktigt att undvika att gå in i bostaden. Går du in och upptäcker att ett inbrott skett är det bra att backa ut och ringa polisen direkt. På så vis minskar risken att förstöra spår som är viktiga för utredningen av brottet.

Polisanmäl och lämna tips till polisen

Polisanmälan och tips görs via telefonnumret 114 14. Vid pågående brott ring  112.

Polisen är intresserad av iakttagelser av okända personer och fordon som rör sig runt bostäder eller på annat vis väcker misstankar.

Skydda dig mot bostadsinbrott - Här kan läsa mer om hur du skyddar dig mot bostadsinbrott.