Fyra anhållna för grovt bedrägeri

Gärningsmännen fick en äldre kvinna att lämna över bankkort under förespegling att de kom från en bank.

Polisen kunde vid lunchtid måndagen 1 augusti gripa fyra män i 20 till 40 årsåldern i norra delarna av Helsingborg. Männen hade då förmått en äldre kvinna att lämna över bankkort under förespegling att de kom från en bank. Som så ofta tidigare var förevändningen att sakerna behövde hämtas upp för att, ironiskt nog, ”hindra en pågående brottslighet.”

Männen greps i stort sett på bar gärning och de anhölls några timmar senare misstänkta för grovt bedrägeri. En av männen i kvartetten är tidigare dömd för liknande brottslighet där samtliga är hemmahörande i nordvästra Skåne. Utredningen får nu visa om männen kan knytas till flera brott med samma tillvägagångssätt den senaste tiden.

Under sommaren har bland annat nordvästra Skåne, men även andra delar av länet, drabbats av just denna typ av brottslighet där personer som utgett sig för att vara poliser eller banktjänstemän försökt komma över eller kommit över personliga bankuppgifter, smycken och kontanter. Oftast hos äldre, eller funktionsnedsatta, personer.

- Det här är ett mycket bra polisarbete som ligger bakom gripandena och resultatet av ett utmärkt samarbete mellan olika enheter inom Polismyndigheten, säger gruppchef Kristina Söderstjerna på Bedrägerisektionen och fortsätter:

- Jag vill i sammanhanget understryka hur viktigt det är att aldrig någonsin lämna ut personlig kontoinformation eller föremål till individer som gör hembesök och som påstår sig exempelvis vara från bank eller polis. 

Polismyndigheten lämnar inga fler kommentarer än ovanstående i detta pågående ärende. Förundersökningen leds, i detta skede, av Åklagarmyndigheten.