Flera gripna i utredningen kring explosiv laddning i Kungsträdgården

Flera personer har gripits idag, fredag, misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse, sedan en explosiv laddning hittades i Kungsträdgården i slutet av förra veckan.

Klockan 21.40 på söndagskvällen den 21 augusti hittades en väska med ett initialt okänt innehåll i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Från insatsens start bedömdes föremålet som farligt, vilket medförde omfattande avspärrningar som påverkade människor på plats samt trafiken.

Det nationella bombskyddet oskadliggjorde föremålet på plats och en förundersökning inleddes om försök till allmänfarlig ödeläggelse. I dag kunde Stockholmspolisen gripa flera personer inom ramen för utredningen.
– Sedan i söndags har vi arbetat intensivt med en stor resurs och alla de specialistkompetenser som finns att tillgå. Arbetet har lett fram till dagens gripanden och arbetet fortsätter, säger Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef vid Norrmalmspolisen.

Föremålet analyseras just nu vid nationellt forensiskt centrum och polisen hoppas att analysen ska ge svar på bland annat om det farliga föremålet var funktionsdugligt. Det är oklart när analysen kommer att vara färdig.

Det finns fortfarande inga misstankar om att det rör sig om ett terrorbrott.

Polisen kommer i nuläget inte att ge fler kommentarer till dagens gripanden.