Nya telefonbedrägerier mot äldre i Västmanland

Flera anmälningar om telefonbedrägerier med liknande tillvägagångssätt har inkommit till polisen i Västmanland den senaste tiden. Brotten har skett mot äldre personer främst i Norberg.

Bedragarna har vid de olika tillfällena ringt upp äldre personer och sagt att de ringer ifrån inkassoföretaget Svea inkasso. Mottagaren av samtalet, en äldre person, har via samtalet blivit informerad om obetalda fakturor hos inkassoföretaget, som till exempel en obetald dator. Därefter har den äldre personen blivit uppmanad att swisha pengar för den påhittade skulden.

De flesta av ärendena har slutat med att bedragaren inte har kommit över några pengar, men i ett av fallen har ett äldre par blivit av med 100 000 kronor. Under de senaste åren har liknande bedrägerier förekommit i olika perioder och nu ser polisen en ökning av dessa.

De senaste dygnen har det inkommit ett 10-tal anmälningar om fullbordade bedrägerier eller bedrägeriförsök med liknande tillvägagångssätt som beskrivs i texten. Mest troligt finns också ett mörkertal av telefonbedrägerier.

Polisen misstänker att den här typen av telefonbedrägerier kommer fortsätta och sprida sig geografiskt, därför är det viktigt att informationen når ut till så många möjligt så att inte fler blir drabbade.

Polisen utreder just nu de anmälda telefonbedrägerierna, bland annat säkras bevisning i form av kontoöverföringar och genom förhör.  

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig Swish, din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

    Läs mer: Telefonbedrägerier – skydda dig (polisen.se)