Presentkort ny metod för romansbedrägeri

Det liknar en kärleksrelation men syftet är att lura till sig pengar. Romansbedrägerier fortsätter och nu finns flera fall där bedragare försöker få brottsoffren att köpa dyra presentkort.

Romansbedrägerier har ofta samma upplägg. En kärleksrelation inleds på Internet i syfte att efter ett tag lura offret på pengar. Kvinnor och män i alla åldrar kan råka illa ut, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst: 

– Den här typen av bedrägerier är ofta ekonomiskt förödande för dem som utsätts. De skuldsätter sig genom att belåna sina fastigheter, använder pensionspengar eller tar ett blancolån.

– Men det är inte alltid offrets egna pengar som används. I vissa fall får offret pengar insatt på sitt konto från en annan romansbedragen person.

Nu har bedragarna hittat en ny metod att tillskansa sig pengar som är svårare att spåra. Bedragaren förmår sina offer att i god tro köpa presentkort för tiotusentals kronor som offren tror ska gå till sjuka släktingar eller barn. 

Koderna till presentkorten skickas till bedragarna som i själva verket säljer dem på en andrahandsmarknad. 

– Butiker i Västsverige har reagerat över att kunder vid upprepade tillfällen köper presentkort för stora belopp. Hur många som lurats att köpa presentkort till romansbedragare är oklart eftersom alla inte anmäler. Just nu känner vi till några fall. Men vi misstänker att det finns ett stort mörkertal, säger Elin Syberg Falguera. 

Det rör sig ofta om presentkort från företaget Steam för nätköp av datorspel och mjukvara samt från iTunes.

– Om du på nätet får kontakt med någon som ber om ett Steam- eller iTuneskort så är det troligen en bedragare, och definitivt ingen officer, arbetare på oljeplattform eller läkare, säger Elin Syberg Falguera. 

Information om romansbedrägerier på polisens webbplats

Så skyddar du dig mot romansbedragare

  • Har du blivit ombedd att köpa presentkort av någon du träffat online, dubbelkolla så att det verkligen är rätt person du pratar med. Detta kan du bland annat göra genom att ta ett av fotografierna på din pojk- eller flickvän och göra en sökning i Googles bildsök.
  • Inte sällan är det en offentlig persons identitet som används vid olika bedrägerier varför din pojk- eller flickvän kan dyka upp med andra namn och profiler. Det finns också webbsidor där bedragna personer har lagt upp foton och namn som har använts i tidigare fall av romansbedrägerier.
  • För att stoppa romansbedrägerierna med presentkort uppmanas också butikspersonal att vara vaksam på tillvägagångssättet. De som köper presentkorten är troligtvis omedvetna om att de är utsatta för brott eller att de eventuellt bidrar till penningtvätt.
  • Anmäl till polisen.
  • Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
  • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.