Skjutningen på Emporia: ”Vill berömma de anställda”

En man, känd från Malmös konfliktmiljöer, dog efter en skottlossning på Emporia igår. Samtidigt skadades en förbipasserande kvinna allvarligt. Nu ska tryggheten i Malmö återskapas.

En 31-årig man avled efter skottlossning på köpcentrumet Emporia i Malmö på fredagen strax efter klockan 17.

– Allt tyder på att han var målet för avrättningen, sa Petra Stenkula, polismästare i Malmö vid en pressträff på lördagen och tillägger att han är känd från Malmös våldsmiljöer.

Dessutom skadades en kvinna, som tycks vara förbipasserande, allvarligt.

– Det är ett hänsynslöst våld. Det är en offentlig plats vilket innebar en risk för ytterligare personer i närheten att skadas.

Hanterade situationen korrekt

Efter skottlossningen flydde besökare ut från köpcentrumet – andra gömde sig i butikerna under en längre tid, samtidigt som hela lokalen säkrades av polisen.

– Det måste ha varit stressande för barn och vuxna. Jag vill berömma både anställda och gäster. De hanterade situationen helt korrekt innan vi visste vad det var som hänt på platsen, med tanke på vad som tidigare hänt på Fields i Köpenhamn.

Misstänkt anhållen

Knappt tjugo minuter efter skottlossningen greps en 15-årig pojke, som inte är hemmahörande i Malmö, i anslutning till brottsplatsen. Han anhölls på kvällen av åklagare, som leder förundersökningen, och hanteras enligt särskilt regelverk på grund av sin låga ålder.

Tipsa polisen

Arbetet med utredningen har pågått under natten och kommer att fortsätta under helgen, tillsammans med åklagare och socialtjänst.

Många har redan lämnat vittnesmål men polisen är fortsatt intresserad av personer som har sett något före, under eller efter händelsen i anslutning till platsen.

– Det kan också vara någon som har filmat och det vill vi gärna ta del av. Det går bra att ringa oss på 114 14.

Det finns ingen hotbild mot Emporia, som idag har valt att hålla stängt.

Krisstöd finns tillgängligt

Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhet– och trygghetsdirektör vid Malmö stad, medverkade också vid pressträffen och informerade om att det snabbt efter händelsen fanns krisstöd för dem som kände oro eller otrygghet på grund av det som hänt.

Krisstödet kommer att finnas tillgängligt i Malmö under helgen och man kan också komma i kontakt med dem via www.malmo.se/krisstod och telefonnummer 040-34 56 78.

– Vi kommer att öppna upp alla fritidsgårdar hela helgen. Vi vet att det brukar vara mycket ungdomar på Emporia en fredag, säger han.

Svårt konfliktläge

Även polisen kommer att behålla förstärkningar i Malmö de närmaste dagarna.

– Vi vill att allmänheten ska känna att de kan röra sig som vanligt. Kom gärna fram och prata med oss poliser, säger Petra Stenkula

Konfliktläget i Malmö är mycket svårt just nu.

– Vi hade en gynnsam vår och höst, men precis som tidigare två tre somrar har konfliktläget förvärrats. Vi har god kunskap kring konflikterna. Vi hoppas att vi kan gå in i ett lugn, men det är fortsatt svårt och ett långsiktigt arbete tillsammans med Malmö stad och civilsamhället.

Händelsenotisen: 19 augusti 17:07, skottlossning, Malmö