Spaning och utredning ledde till narkotikabrottsdom

En man har dömts till ett längre fängelsestraff efter att polisen hittat en större mängd narkotika i ett skogsparti i Hallstahammar.

I januari 2022 iakttog polisen en man som rörde sig misstänksamt på natten i ett skogsparti i Hallstahammar. Mannen försvann men dagen efter sökte ett av polisens hundekipage igenom skogspartiet och hittade då cirka 7 kilo amfetamin och en större mängd av annan narkotika vid två olika gömmor.

Den stora narkotikamängden stack ut och polisen fattade misstankar om att partierna skulle säljas vidare. Polisen beslutade att spana mot skogspartiet där narkotikan hittades och det dröjde inte länge innan en man med pannlampa kom cyklandes i mörkret.

Poliserna på plats gick efter mannen in i skogen och när de fick syn på honom grävde han i marken. Mannen kontrollerades och greps på platsen. På sig hade han bland annat en våg och fryspåsar, vilket stärkte polisens misstankar om en omfattande narkotikahantering med förvaring och försäljning.

Narkotika och vapen hittades på flera platser

Husrannsakningar och ytterligare sök med hund i skogspartiet ledde till fler upptäckter av narkotikapartier som polisen beslagtog. I utredningen visade analyserna att det handlade om cirka 16 kilo amfetamin, 44 100 narkotikatabletter och 1,2 kilo cannabis som kunde knytas till mannen. Mannen blev även misstänkt för grovt vapenbrott då polisen hittade en pistol och ammunition.

Under utredningens gång hittades ytterligare cirka 100 gram amfetamin, 2,3 kilo cannabis, 9000 narkotikatabletter, en större summa kontanter, ett hagelgevär och tårgas som inte kunde knytas till någon misstänkt.

Ärendet har involverat flera olika resurser på polisområdes- och lokalpolsområdesnivå i Västmanland respektive Västra Mälardalen, vilket har innefattat specialistkompetenser och en god lokalkännedom i utredningen. Vidare har nationellt forensiskt centrum, NFC, bistått med analyser och utlåtanden som varit en viktig del av bevisningen mot mannen.

I förhör erkände mannen flera av brotten och polisen misstänker att han har agerat som mellanhand och förvarat och sålt narkotika på uppdrag av någon annan.

Tidigare i år väcktes åtal i ärendet och under sommaren meddelades tingsrättens dom där det framgår att mannen döms till fängelse i 6 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Domen väntas överklagas.