64 nya poliser till region Öst

 • På fredagen avslutades polisutbildningen för 64 nya poliser i region Öst.
  På fredagen avslutades polisutbildningen för 64 nya poliser i region Öst. Bild: Johnny Gustavsson
 • Regionpolischef Malena Grann gratulerade de nya poliserna till avslutad polisutbildning.
  Regionpolischef Malena Grann gratulerade de nya poliserna till avslutad polisutbildning. Bild: Johnny Gustavsson
 • Regionpolischef Malena Grann.
  Regionpolischef Malena Grann. Bild: Johnny Gustavsson
 • En av de nya poliserna höll tal på avslutningsceremonin.
  En av de nya poliserna höll tal på avslutningsceremonin. Bild: Johnny Gustavsson
1/4

På måndag får polisregion Öst 64 nya poliser. Idag avslutade de polisutbildningen.

Under fredagseftermiddagen fick de nya poliserna ta emot sina axelklaffar vid en högtidlig ceremoni. Efter bland annat inmarsch med fanbärare, framträdande av Mjölby stadsmusikkår och förinspelat tal från rikspolischef Anders Thornberg välkomnades de nya polisassistenterna av regionpolischef Malena Grann.

– Ni har ett stort och viktigt uppdrag framför er, ett uppdrag där ni alla behövs. Våga vara er själva och håll kvar i den motivation, glöd och drivkraft som ni känner här idag. Stort grattis till avslutad polisutbildning och varmt välkomna till polisregion Öst, sa regionpolischef Malena Grann.

”Känns otroligt bra och roligt”

På måndag börjar de nya poliserna sin tjänstgöring i regionen. 

– Det känns otroligt bra och roligt. Det är det här man har längtat efter i två och ett halvt år under tiden i skolan och på aspiranten. Men man är långt ifrån färdig och nu förväntar jag mig att få fortsätta utvecklas, att få åka med mer erfarna kollegor och se hur dom jobbar för att jag ska bli en så bra polis som möjligt, säger Jesper, som kommer att tjänstgöra i lokalpolisområde Höglandet.

En av de nya poliserna höll tal vid avslutningsceremonin som representant för de nya polisassistenterna. 

– Man har inte riktigt hunnit känna in och förstå att det är färdigt, det är nu det börjar sjunka in. Utbildningen och aspiranten har gått i ett. Jag har länge varit intresserad av polisyrket och nu är jag på riktigt en del av den här verksamheten. Det är ganska stort och man blir stolt, säger Fredrik, lokalpolisområde Katrineholm.

Jennie kommer att arbeta i lokalpolisområde Södra Vätterbygden:

– Tiden på polishögskolan var stundtals intensiv, men oerhört kul. Sex månaders aspiranttjänstgöring har gett bra utveckling i och med att vi har fått vara med och hanterat en stor bredd av olika ärenden. Aspiranttiden har gått väldigt fort och verkligen varit uppskattad. Nu förväntar jag mig att bli tryggare i mitt arbete och få utvecklas vidare tillsammans med mitt nya turlag, säger Jennie.

Sammanlagt 723 nya poliser

Av de 64 personerna har 12 gått den funktionsinriktade polisutbildningen. Den funktionsinriktade polisutbildningen riktar sig till personer med akademisk examen som ska arbeta inom områden där verksamheten har ett särskilt behov av specialistkompetens med polisiära befogenheter, exempelvis utredare, analytiker och forensiker.

Under fredagen hölls avslutningsceremonier i samtliga polisregioner. Polismyndigheten får sammanlagt 723 nya poliser från lärosätena i Stockholm, Växjö, Malmö, Borås och Umeå.

Här kan du läsa mer om att bli polis

Medieförfrågningar

För att nå lokala kontaktpersoner för media, kontakta polisregion Östs presstelefon på nummer 010-56 923 66.

Så många nya poliser får respektive polisområde:

Polisområde Jönköping: 21

Polisområde Södermanland: 11

Polisområde Östergötland: 32

Totalt, polisregion Öst: 64