Ett planerat tekniskt underhåll på polisen.se gör att vissa funktioner, som formulär och filtreringar, inte fungerar fullt ut. Tack för ditt tålamod!

Insats mot kriminellas ekonomi i lokalpolisområde Globen

Polisen i Globen och Kronofogdemyndigheten genomförde under helgen en gemensam insats mot kriminell ekonomi.

Under fredagskvällen den 2 december genomfördes en insats i syfte att lokalisera individer med obetalda skulder och utmätningsbara tillgångar.

− Vi samarbetar rutinmässigt med Kronofogden i sådana här ärenden. Sedan en tid tillbaka kan vi via våra polisiära system se individers skuldsaldo direkt. Vi kan även biträda Kronofogdemyndigheten på plats, eller via ett telefonsamtal för att bereda möjlighet att utmäta gods på plats, säger Mathias Olsson, områdespolis i lokalpolisområde Globen.

Bakgrunden till individernas skulder kan ha olika orsaker. Det kan röra sig om obetalda skadestånd till målsägare som inte fått sin utdömda skadeståndsdel utbetald. Det kan också röra sig om obetalda skatter och obetalda köp.

− Förhoppningen är att detta sätter ett tryck på kriminella, att skulder betalas och, i de fall det är aktuellt, att brottsoffer får tillbaka uteblivna skadestånd, säger Deniz Borssén Baysal, på Kronofogdemyndigheten. 

Under insatsen kontrollerades även fordon och personer i Globens krogmiljö. Där beslagtogs bland annat jackor, kontanter, hörlurar och en guldkedja.

Polisen påträffade även en del narkotika där sex individer rapporterades för narkotikabrott för eget bruk och en individ för innehav av narkotika.