Ökad risk för katalysatorstölder

De senaste dygnet har två katalysatorstölder polisanmälts i Norrbotten, en i Piteå och en i Luleå. Polisen bedömer att det rör sig om en inrest liga och vill uppmana allmänheten till vaksamhet mot den här typen av stölder.

Det är ägare av Toyota Prius och Lexus som löper större risk att bli utsatta för katalysatorstölder.

– Bedömningen är att det rör sig om en inrest liga, som inte är hemmahörande i polisregion Nord, säger Kristoffer Morén, vid brottssamordningen i polisregion Nord.

Det är troligt att de som stjäl katalysatorer kommer att uppehålla sig i Norrbotten de närmaste dagarna och polisen vill därför uppmana allmänhet att vara vaksam. Det är sannolikt att bilägare drabbas flera gånger.

– Om du utsatts tidigare ökar risken för att du råkar ut för det igen, säger Kristoffer Morén.

Brottsförebyggande tips:

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • Begär reklamspärr för att försvåra kartläggning av objekten så man inte med ett knapptryck kan söka fram exempelvis en Toyota Prius.
  • Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde, säkerställ då att ägarbytet faktiskt registreras.

Tipsa polisen

Ett tillgrepp av en katalysator tar bara cirka 30 sekunder. På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Polisen uppmanar alla som ser personer eller fordon som upplevs reka kring parkerade bilar att kontakta polisen via 114 14 eller 112 vid pågående brott.