Långa fängelsestraff – döms för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott

Flera personer dömdes strax innan julhelgen av Södertörns tingsrätt för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov misshandel och grovt olaga tvång.

De tre huvudmisstänkta dömdes till fängelse i 7 år och 10 månader, 7 år respektive 5 år och 10 månader. De övriga dömdes till kortare fängelsestraff, ungdomstjänst och ungdomsövervakning för bland annat grov misshandel, medhjälp till grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt vapenbrott, rån och övergrepp i rättssak.

Det var i slutet av mars 2022 som boende kontaktade polisen efter mycket spring i och kring trapphus och källargångar i Västertorp, Hägersten. En polispatrull som åkte till adressen påträffade en av de huvudmisstänkta i källarutrymmet.

Personen hade narkotika och kontanter på sig och vid en husrannsakan hittade polisen en större mängd narkotika: 26 kg cannabis, 6 kg amfetamin, 2 kg kokain och över 20 000 narkotikaklassade tabletter. Narkotikan bedöms ha ett gatuvärde på mellan nio och tio miljoner kronor.

Under utredningen höll polisen många förhör och gick igenom chattar, filmer och bilder i telefoner, och övervakningsmaterial. Ytterligare misstänkta identifierades. I en av telefonerna anträffades även filmer där vapen hanteras, unga personer tvingas att inta narkotika samt förnedringsinslag såsom hot och våld.

– Det har varit ett omfattande utredningsarbete som legat till grund för åtalet och domen. Flertalet tvångsmedel och förhör, många tekniska undersökningar och en enorm mängd data som analyserats, säger Hanna Edlund, utredare vid lokalpolisområde Skärholmen.

– Den främsta framgångsfaktorn i ärendet är att allmänhet har varit vaksamma och kontaktat polisen. Utan allmänhetens hjälp hade inte brotten uppdagats.