Medborgarmedaljer för modiga insatser i Västmanland

Emelie Buss var en av personerna som fick ta emot medborgarmedaljen i Silver.

Emelie Buss är en av personerna som fick ta emot medborgarmedaljen i silver. Bild: Polisen

Under tisdagen delade polisområdeschefen i Västmanland Linda Hedmark ut medborgarmedaljer i silver till tre personer som vid olika tillfällen hjälpt polisen att utföra en arbetsuppgift eller avvärja fara för liv och hälsa.

– Det känns inspirerande att uppmärksamma personer som på ett föredömligt sätt har visat civilkurage i olika situationer. De kan vara mycket stolta över sina insatser som visar att alla utifrån sina egna förutsättningar kan vara med och bidra till ett tryggare samhälle, säger Linda Hedmark.  

Räddade kvinna ur vattnet

I slutet på juni i år försökte en kvinna, påhejad av en grupp yngre personer, ta sitt liv genom att hoppa i Svartån ifrån en bro i centrala Västerås. Emelie Buss, endast 17 år gammal, hoppade i vattnet för att rädda kvinnan som drogs nedströms mot nästa bro. Kort därefter hjälptes kvinnan upp ur vattnet av räddningstjänsten och fördes vid liv till sjukhus för vård. 

Emelie agerade osjälviskt och modigt när hon hoppade i vattnet med inställningen om att rädda kvinnan.

Hjälpte polisen gripa misstänkt

Vid ett ingripande i Västerås i slutet på juni i år sprang en person misstänkt för flera brott ifrån en polispatrull. Då dök Milad Alakhras upp och erbjöd en av poliserna skjuts i sin privata bil vilket resulterade i att personen kort därefter kunde gripas. Milad hjälpte även till att hålla fast personen tills att fler polisresurser kom till platsen.

Milad agerade snabbtänkt och beslutsamt vilket var direkt avgörande för att polisen kunde gripa personen. 

Milad tog tacksamt emot polisens medalj men kunde av olika anledningar inte medverka på dagens medaljutdelning.

Avbröt överfallet

När en kvinna i början på juli förra året tog en morgonpromenad längs Lögarängen blev hon överfallen och slagen av en okänd man. Markus Delsö var på väg till sitt arbete och såg händelsen på håll. Markus agerade instinktivt och rusade och skrek mot den okända mannen som avbröt överfallet och sprang därifrån.

Genom sin goda gärning uppvisade Markus stort mod och stark medmänsklighet.

Markus tog tacksamt emot polisens medalj men valde att inte medverka på dagens medaljutdelning.

Fakta medborgarmedalj i silver

Polismyndighetens medborgarmedalj för rådigt ingripande instiftades 2017.

Medborgarmedaljen i silver kan tilldelas personer som inte är anställda vid Polismyndigheten och som har: visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift och som skadats till följd av ingripandet, eller annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.