Sexhandeln fortgår på västsvenska thaimassageställen

Trots fällande domar fortsätter sexhandeln på thaimassagesalonger i Västsverige. Vid kontroll av nio salonger upptäckte polisen att samtliga var förtäckta bordeller.

I februari i år dömdes en kvinna som drivit 13 västsvenska thaimassagesalonger för grovt koppleri och en man för medhjälp till brottet. Det handlade om tusentals sexköp och domen var ett resultat av en omfattande riktad polisinsats under hösten 2021.

Nio salonger av nio sålde sex

Men trots fällande domar och nedstängningar av flera massageställen fortsätter prostitutionen.

– Under försommaren genomförde vi arbetsplatskontroller på ytterligare nio massageinrättningar. På samtliga säkrade vi tydliga spår som visade att de sålde sexuella tjänster. Det är uppenbart att just thaimassagesalonger frekvent används som förtäckta bordeller, säger poliskommissarien Peter Ljungdahl.

Arbetsplatskontrollerna som polisen genomförde tillsammans med andra myndigheter resulterade i en anmälan om koppleri. Den misstänkta är en thailändsk kvinna i 40-årsåldern som drev två av de kontrollerade salongerna i Göteborg.

Fastighetsägare säger upp kontrakten

För att förebygga fortsatt sexhandel har polisen tagit kontakt med fastighetsägare som hyr ut lokaler till de berörda salongerna. De har fått information om att deras lokaler har använts för prostitution. Efter det har flera uthyrare sagt upp kontrakten med massageinrättningarna.

–  Ytterst riskerar fastighetsägarna att åtalas för koppleri om de inte vidtar åtgärder. Men när vi förser dem med ett skriftligt underlag om vad vi hittat i lokalen kan de använda det för att säga upp hyresavtalet. Vi tror det är en effektivare väg att gå. Fastighetsägarna är måna om att inte förknippas med prostitution, säger Ljungdahl.

Tipsar om friskvårdsbidrag för sexköpet

Sexhandeln på thaimassagesalonger skiljer sig en del från exempelvis prostitution via eskortsidor på nätet. De thailändska kvinnorna är oftast äldre – mellan 30 och 50 år gamla. Många är bosatta i Sverige sedan många år och flera är gifta med svenska män.

– Även om kvinnorna tycks ha en förhållandevis ordnad tillvaro så handlar det om en väldigt cynisk handel. Det förekommer nätforum där sexköpande män jämför och recenserar kvinnornas tjänster. De till och med tipsar varandra om att de kan subventionera sexköpet genom friskvårdsbidrag om de har ett kvitto på massage, berättar Peter Ljungdahl.