Smycken och klockor för minst tre miljoner kronor i beslag – tre häktade

Smycken, klockor och andra värdeföremål till ett värde av mer än 3 miljoner kronor har tagits i beslag.

Smycken, klockor och andra värdeföremål till ett värde av mer än 3 miljoner kronor har tagits i beslag. Bild: Polisen

Tre personer sitter häktade för grovt vapenbrott och grovt häleri. Polisen kunde i samband med gripandena beslagta smycken, klockor, handväskor och kameror till ett värde av minst tre miljoner kronor.

– Vi har med hjälp av våra godsspanare lyckats härleda 30 anmälningar där medborgare har blivit bestulna på värdeföremål. Så det vi inom polisen kallar för medborgarnyttan i det här ärendet är stort, säger Ulf Djurberg, förundersökningsledare på gränspolisenheten i region Stockholm.

Det stora antalet föremål som beslagtagits medför att ärendet är omfattande och tar mycket tid och resurser att utreda.

– Huvudmannen har levt under falsk identitet som litauisk medborgare i Sverige och därmed har han kunnat vistas i Sverige en längre tid. Men genom samarbete med myndigheter i Litauen har vi kunnat bevisa att han vistats i riket på felaktiga grunder, säger Ulf Djurberg.

Ett vanligt problem inom den gränsöverskridande brottsligheten är enkelheten att skaffa sig en ny identitet i andra länder och därmed undkomma gränskontroll vid ankomst till Sverige.

Polisen har hittat kopplingar mellan huvudmannen och ett nätverk i Östeuropa som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet, där narkotikabrott, trafficking och stölder är vanligt förekommande.

– Vår tes är att huvudmannen har agerat som revisor i brottsnätverket, den som är redovisningsskyldig och ansvarig för bland annat kassaböckerna, säger Ulf Djurberg.

Allt viktigare med biometriska data vid inresa

Ärendet har sin början i en inre utlänningskontroll där spanare från polisen kontrollerade en person som misstänktes befinna sig i Sverige illegalt.

– Det här påvisar vikten av en ordentlig gränskontroll, både vid inresa till Sverige och inom Sverige, säger Ulf Djurberg.

Han betonar att utvecklingen bör gå mot ökat tekniskt stöd vid gränskontroll, exempelvis upptagandet av biometriska data som fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

– Det är avgörande i både det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet, då det kommer göra det svårare för personer som reser under falsk identitet att ägna sig åt gränsöverskridande brottslighet.