Stölder och bedrägerier i samband med julklappsinköp

Polisen har identifierat flera modus som bedragare använder sig av i julhandeln, både i butiker och på internet.

Julen närmar sig med stormsteg och många gör sina julinköp nu och tiden fram till julafton. Då många människor befinner sig ute i julhandeln ökar antalet stölder. Ficktjuvar finns ofta på platser där det vistas mycket folk.

Det är viktigt att du håller särskild uppsikt över dina ägodelar vid trängsel, i butiker (ofta i anslutning till kassan), i kollektivtrafiken eller då du befinner dig på café eller på restaurang.

Så minskar du risken för att bli drabbad:

  • Var väldigt vaksam vid trängsel
  • Förvara gärna din plånbok, mobil i en innerficka på jackan
  • Håll handväskan stängd, gärna nära kroppen
  • Lämna inte din jacka eller väska obevakad
  • Se upp för vilseledande manövrar. Speciellt på platser där det är trångt eller om någon okänd plötsligt kommer fram och vill låna en tändare, frågar efter vägen, lägger en karta på bordet, frågar vad klockan är eller påstår att du fått en fläck på jackan

Bedrägerier på internet

Många väljer att köpa julklappar via nätet och även på nätet finns det många bedragare som passar på att luras i samband med köp- eller försäljningar via olika sidor på nätet.

Dessa bedrägerier går oftast till så att ”säljaren” (bedragaren) lägger upp en vara till försäljning och ber dig betala i förväg utan att sedan skicka någon vara. Och om du själv säljer en vara så se till att du får pengarna innan du överlämnar varan till köparen.

Så minskar du risken för att bli drabbad:

  • Undvik att betala i förskott om du handlar av privatpersoner.
  • Om möjligt träffas fysiskt, för överlämning av varan.
  • Var vaksam om säljaren eller köparen stressar och vill slutföra affären snabbt det är ofta en varningsklocka. Risken är stor att bli lurad.

Undvik att bli drabbad av paketstölder

Många sköter sina julklappsinköp via nätet och beställer hem varor till dörren. Det händer allt för ofta att levererade paket som lämnas utanför dörren stjäls innan du själv hinner hämta in det.

Så minskar du risken för att bli utsatt för julklappstjuvar:

Beställ dina julklappspaket levererade till postombud istället

Om du har frågor kan du kontakta:

Ola Åkesson
kommunpolis på Kungsholmen, lokalpolisområde Norrmalm
070-860 10 95