Covid-restriktioner slopas för resenärer från Danmark och övriga EU/ESS

Från och med den 9 februari behöver inte längre resenärer vid inresa till Sverige från Danmark och övriga EU/ESS-länder visa covidintyg. För gränspolisen i region Syd innebär det här en stor lättnad.

Regeringens beslut innebär en återgång till ordinarie inreseregler som innebär att det som huvudregel räcker att ha en giltig resehandling och eventuell visering för resenärer som passerar den svenska gränsen från ett EU/ESS-land.

Inreseförbud till Sverige från de nordiska länderna infördes den 22 december 2020 för att minska smittspridningen av covid-19. För första gången i modern tid fick inte längre resande från Danmark och övriga nordiska länder komma in i Sverige utan särskilda skäl och belastningen på den svenska gränskontrollen blev stor.

Inresereglerna har varierat sedan dess, men summeringen av de drygt 13 månader som gått sedan de först infördes visar att över 33 400 avvisningar hanterats bara vid gränskontrollerna i region Syd. Flest avvisningar har gjorts på Lernacken vid Öresundsbron, på Hyllie station och i Helsingborgs hamn.

- Ett normalår avvisar vid drygt 5 000 resenärer med hänvisning till utlänningslagen så utan tvivel har inresekontrollerna vid gränsen mot Danmark haft en exceptionell påverkan på gränspolisverksamheten, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd. Vi ser väldigt mycket fram emot att återgå till vårt ordinarie uppdrag, att arbeta mot den gränsöverskridande brottsligheten och för en kontrollerad migration.

Inreseförbudet för utländska medborgare vid inresor till Sverige från länder utanför EU/EES gäller fortfarande fram till och med i vart fall 31 mars.