En man åtalas för grovt koppleri Stockholm

En man har måndag den 31 januari åtalats för grovt koppleri vid Stockholms tingsrätt. Han misstänks ha organiserat arbetet runt ett stort antal utländska kvinnor som befunnit sig i prostitution i lägenheter och på hotell i Stockholmsområdet.

– Det började med att vi noterade att flera sexannonser som låg ute på nätet hade vissa gemensamma nämnare. Ett arbete startade med att kontakta de aktuella kvinnorna och på det sättet kunde vi komma fram till två personer som i stor skala organiserade arbetet och tjänade pengar på det. Det är den mannen som nu har åtalats. Den andra misstänkta befinner sig utomlands och har inte kunnat gripas, säger Sofia Wikström, vid sektionen för människohandel hos polisen i region Stockholm.

Totalt 21 kvinnliga målsäganden som befunnit sig i prostitution kunde identifierades i arbetet. Samtliga uppgav sig arbeta för en organisation som bokade resor och boenden åt dem till Stockholm. Kvinnorna lämnade också hälften av sina inkomster i kontanter till den åtalade mannen.

Efter ett grundligt utredningsarbete kunde en man gripas när han var i Sverige för att hämta upp pengar. Mannen är medborgare i ett land i Östeuropa.

– När mannen greps den 14 maj förra året hade han 322 000 kronor i kontanter på sitt hotellrum. I hans mobil fanns också bland annat sms-konversationer, passbilder på flera av målsäganden, bilder på när de poserade för sexannonser och mycket annat som gav en bra bild av hans roll. Totalt uppskattas han och hans medhjälpare ha tjänat 1,5 miljoner i sin brottsliga gärning, säger Sofia Wikström.