Fordonsstopp slutade med flera långa fängelsestraff i Svea hovrätt

Nu har hovrätten meddelat dom i ett uppmärksammat ärende som startade inom ramen för operation Rimfrost i region Mitt.

Polisen bedrev ett omfattande utredningsarbete gällande misstänkta grova brott i nätverksmiljö med basen i Uppsala. Utredningen består av cirka 16 000 sidor där flera illegala vapen, över 100 kilo sprängmedel, cirka 20 kilo narkotika och ungefär 200 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag.

- Utredningen innehåller många ingredienser och även om domen från hovrätten i vissa delar skiljer sig från tingsrättens innebär det ett hårt slag mot den kriminella nätverksmiljön. För att nå i mål har polisiär samverkan varit en framgångsfaktor och jag tänker då på operation Rimfrost som grund, men också att det finns ett europeiskt samarbete genom Enchrochat, säger Pär Halldén, polisområdeschef i Uppsala.

Det var en kväll i maj 2020 och under operation Rimfrost som polis stoppade en personbil i Uppsala. Föraren av bilen misstänktes för rattfylleri under påverkan av narkotika och vid en efterföljande husrannsakan i en lägenhet fann polisen ett illegalt skjutvapen, narkotika, sprängmedel och en färdigapterad sprängladdning. Samma natt greps lägenhetsinnehavaren och flertalet andra personer och detta utgjorde starten på en diger utredning och spaningsarbete mot ett kriminellt nätverk i Uppsala.

Nästan ett år senare, i mars 2021 väckte åklagare åtal mot totalt 58 personer, varav 16 satt häktade vid Uppsala tingsrätt och ytterligare en person häktad vid Ystads tingsrätt. Åtalet handlade bland annat om synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, grovt vapenbrott samt grovt bedrägeri.

I slutet av juli 2021 dömdes 52 personer i målet som anses vara ett av de större som Uppsala tingsrätt hanterat senaste åren.

27 av de dömda överklagade till hovrätten där det nu utdömts flertalet längre fängelsestraff.

- I och med hovrättsdomen kan vi avsluta ett långt och komplext ärende där vi också tror oss ha förebyggt ett flertal grova våldsbrott, inte minst med tanke på att vi tagit bort ett antal illegala vapen och sprängmedel från nätverksmiljön, säger Jale Poljarevius, chefen för underrättelse polisregion Mitt, f.d. kommenderingschef operation Rimfrost.