Hundratals cyklar stals i Alingsås

En man hemmahörande i Alingsås misstänktes för att ha stulit och sålt vidare över 170 cyklar, efter tips från allmänheten. Nu döms mannen i tingsrätten för häleri.

Rykten om en man som tjänade större summor pengar på att sälja cyklar via Facebook gjorde gruppchefen Johan Stendahl och hans kollegor i Alingsås misstänksamma.

En anmälan och ett kontoutdrag senare tar åklagaren beslutet att inleda en utredning om grovt häleri.

- Vi såg just att personen i fråga hade mycket mer pengar än vad han borde ha, säger Johan Stendahl, gruppchef vid lokalpolisområde Alingsås, vars grupp har drivit ärendet.

Pratade med köparna

Utredarna påbörjade arbetet med att identifiera försäljningarna och med ett urval om 170 försäljningar under en halvårsperiod, mellan mars och oktober förra året, kontaktade man köparna – för att fråga om det kunde ha rört sig om ett köp av cykel.

– Efter kontakten med köparen mötte upp dem och tog cykeln i beslag. Närmare ett 100-tal cyklar blev det och tillslut kunde 72 av dessa också härledas till en stöldanmälan. 63 stycken i Alingsås, säger Johan Stendahl.

Misstänkta för häleriförseelse

Många av köparna som utredarna kom i kontakt med hade inte förstått att de köpt stöldgods, men visste inte heller om att det också är olagligt – en häleriförseelse, berättar Johan Stendahl:

– Vi passade på att informera om att det är brottsligt att köpa stöldgods, även om man inte vet om att det är det. Någonting som vi upplevde kunskapen kring var låg eller obefintlig. Ett par av de 72 köparna blev också misstänka för häleriförseelse.

Åtta månaders fängelse

I november häktades mannen och nu har tingsrättens dom fallit. Tingsrätten dömer mannen för häleri, och inte grovt häleri som åklagaren yrkade på, till fängelse i åtta månader.

– Nu får vi se huruvida en överklagan till Hovrätten ändrar domen eller inte, säger Johan Stendahl.

Fakta | Tips och råd hur du skyddar din cykel från stöld

  • Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar och med ramnummer går det att identifiera din cykel.
  • Lås alltid cykeln med ett av Stöldskyddsföreningen godkänt lås.
  • Lås fast cykeln vid ett fast föremål.
  • Märk cykeln med märk-DNA.
  • Parkera inomhus när du kan.
  • Elcykel, ta med batteriet när du lämnar cykeln.

Information om cykelstölder.