Nya telefonbedrägerier mot äldre

Flera anmälningar om telefonbedrägerier med liknande tillvägagångssätt har inkommit till polisen i region Mitt den senaste tiden. Brotten har skett mot äldre personer främst i Västerås.

Bedragarna, som är både män och kvinnor, har vid de olika tillfällena ringt upp äldre personer och sagt att de ringer från ett inkassoföretag, vanligen Svea inkasso. Namn som de har uppgivit och telefonnummer som de har ringt ifrån varierar.   

Mottagaren av samtalet, en äldre person, har via samtalet blivit informerad om obetalda fakturor hos inkassoföretaget, som till exempel en obetald mobiltelefon. Därefter har den äldre personen blivit uppmanad att lämna ut information om sin bank, för att sedan bli lurad om att de blir kopplade till bankens chef som ska hjälpa till. Den äldre personen blir till slut vilseledd att swisha en större summa till ett mobiltelefonnummer.

De äldre personer som har utsatts för brotten har blivit av med mellan 15.000-120.000 kronor.

Antalet inkomna anmälningar i februari där bedragaren har använt sig av tillvägagångssättet och lurat äldre personer i Västerås är 29 stycken, varav 6 fullbordade och 23 försöksbrott. Anmälningar med äldre personer som har blivit lurade på liknande sätt finns också i övriga regionen, bland annat i Östhammar (Uppsala län). Mest troligt finns också ett mörkertal av telefonbedrägerierna.

Risken är stor att den här typen av bedrägerier sprider sig geografiskt och växer till antalet, därför är det viktigt att informationen når ut till så många möjligt så att inte fler blir drabbade, säger Maria Karlsson som arbetar brottsförebyggande mot bedrägerier i region Mitt.

Polisen utreder just nu de anmälda telefonbedrägeriena, bland annat säkras bevisning i form av kontoöverföringar och genom förhör.  

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

    Läs mer: Telefonbedrägerier – skydda dig (polisen.se)