Polisen sammanfattar idrottsåret 2021

Polismyndigheten hanterar normalt över 10 000 ärenden per år avseende idrottsevenemang i olika former. Den absoluta majoriteten av dessa evenemang genomförs utan ordningsstörningar.

Nationella operativa avdelningen sammanfattar i en rapport idrottsåret 2021 ur polisiär synvinkel. Under första halvåret 2021 påverkades idrotten av begränsningsförordningen som inte medgav publik i större omfattning på grund av rådande pandemi.

–  Ordningsläget vid de flesta idrottsevenemang är gott. Antalet incidenter under 2021 var i stort sett på motsvarande nivå som före pandemins utbrott, säger Per Engström, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

–  Vissa lag inom elitfotbollen har drabbats av problem med ordningsstörningar i samband med matcher. Illegal användning av pyroteknik ökade förra året och trenden är densamma som i övriga Europa.

Samtidigt konstateras att idrottsrörelsen har påverkats av att brottsligheten skjutit fram sina positioner. Ekonomisk brottslighet, som matchfixning och otillåten påverkan mot personer inom idrottsrörelsen,
polisanmäls återkommande.

–  Polismyndigheten ser möjligheter att utveckla dialogen med klubbar och idrottsförbund under 2022. Det finns ett gemensamt intresse av att motverka ordningsstörningar och brottslig påverkan på idrotten, avslutar Per Engström.

LÄS MER: PM Sammanfattning 2021, Noa, Operativa enheten, Idrottsgruppen