Så utreder polisen rånet på Rudbeckianska Gymnasiet

Vid 13:30-tiden på måndagen tog sig flera gärningspersoner sig in på Rudbeckianska Gymnasiet och rånade en skolklass på deras datorer. I klassrummet fanns elever och lärare.

Händelsen utreds som rån och flera åtgärder kommer att vidtas under den närmaste tiden.

– Polisens arbete fortsätter flera delar: genom underrättelseverksamhet, tillslag, ingripanden och utredning. Lokalpolisområdet gör sitt yttersta i arbetet med att identifiera och frihetsberöva de som utfört brotten, säger Lars Jansson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västerås. 

Vi samverkar också med Västerås stad i flera olika delar, bland annat med trygghetsskapande och brottförebyggande åtgärder som sker både på kort och lång sikt.

Tidigare har elektronik stulits från skolor men då genom inbrott och i tomma lokaler. Tillvägagångssättet vid gårdagens rån sticker ut och är något som polisen i Västerås inte tidigare har sett.

Skolan ska vara trygg plats och ingen person ska behöva utsättas för den kränkning och rädsla som rånet har inneburit, säger Lars Jansson.

Efter rånet flydde gärningspersonerna från skolan och försökte tvinga till sig en personbil från en privatperson som befann sig vid Västerås domkyrka. I samband med detta försökte två andra privatpersoner avbryta handlingen, en av privatpersonerna sprang efter men misshandlades då av en av gärningspersonerna. Misshandeln skedde vid en av hissarna inne i köpcentret Kvarteret Igor i centrala Västerås.

Efter händelserna utreder polisen ett rån, grovt försökt till tillgrepp av fortskaffningsmedel och en misshandel.

I nuläget är ingen person frihetsberövad eller misstänkt för brotten. 

Polisen söker tips och iakttagelser

Polisen söker dig som kan ha gjort iakttagelser i samband med rånet och de brott som begicks efteråt. En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information om händelsen, både före, under och efter det inträffade. Tips lämnas till 114 14.