Svensk polis del i lösning av mord i London

Livstids fängelse, med möjlighet till villkorlig frigivning efter 35 år. Det blir straffet för den 24-årige svensk som mördade en 36-årig man i London 2019.

Samarbetet mellan svensk och brittisk polis har lett fram till att 24-åringen och ytterligare tre män kunnat dömas i brittisk domstol för inblandning i mordet.

Det var på julaftonskvällen den 24 december 2019 som en 36-årig svensk medborgare, tidigare bosatt i Malmö, sköts till döds utanför sin bostad. Den brittiska polisen tog omgående kontakt med polisen i region Syd för att inleda ett samarbete i utredningen.

- Redan på juldagen var samarbetet med den brittiska polisen igång och tidigt inledde vi en egen förundersökning som pågick parallellt, i tätt samarbete med den brittiska, säger Peter Andersson, sektionschef på utredningsenheten polisregion Syd.

Efter en vecka hade en huvudmisstänkt identifierats, en 24-årig, man som är svensk medborgare. Mycket tack vare mycket stark bevisning från kameraövervakning.

- Storbritannien är långt framme när det gäller kameraövervakning. Gärningsmannens väg kunde i stort sett följas steg för steg. Kameraövervakningen har varit avgörande, säger Peter Andersson.

Svensk polis biträdde bland annat med kartläggning av den misstänkte gärningsmannen. Han hade begett sig till Thailand på semester och hade bokad hembiljett till Kastrups flygplats. När mannen landade på Kastrup i januari 2020 greps han av dansk polis.

Under utredningsarbetet framkom att den gripne 24-åringen inte agerat ensam. Genom tätt och gott samarbete, såväl nationellt som internationellt, kunde tre män gripas i Sverige för inblandning i mordet. Samtidigt kunde två män identifieras i England som misstänkta medhjälpare.

- Vi var tidigt på plats i London för att snabbt få igång samarbetet och när de tre misstänkta medhjälparna greps i Sverige kom brittisk polis över för att observera här. Att etablera en kontakt och skapa personliga relationer mellan svensk och brittisk polis har varit nyckeln till framgång i det här ärendet, säger Peter Andersson.

Sverige och Storbritanniens rättsystem skiljer sig åt och där har organisationen Eurojust, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, spelat en viktig roll. Eurojusts samordnar nationella rättsliga myndigheters arbete för att bekämpa grov organiserad gränsöverskridande brottslighet. Till exempel har organisationen möjliggjort att utredningshandlingar och material kunnat delas mellan de båda länderna för att kunna utreda ärendet tillsammans.

- Brottsligheten är internationell och det ska polisen också vara. Genom ännu mer internationellt samarbete kommer vi få möjlighet till att lösa fler brott, säger Peter Andersson.

Fakta

  • 24 åringen – livstids fängelse för mord, med möjlighet till vilkorlig frigivning efter 35 år (murder and Possession of firearm to life imprisonment) 
  • 35 åringen - 15 år fängelse för motsvarande dråp (manslaughter)
  • 2 britter, båda 31 år - 3 års fängelse vardera för skyddande av brottsling (Perverting Course of Justice )
  • 2 ytterligare misstänkta medhjälpare friades.