Var femte lastbil hade brister

Under vecka 6 genomfördes årets första trafikvecka med fokus på den tunga trafiken. Ungefär var femte lastbil uppvisade brister.

Framför allt kontrollerades fordons skick och vikt, lastsäkring, kör- och vilotider samt körkortsbehörigheter, men även hastighet och nykterhet. Även lastbilsregistrerade budbilar och taxibilar stoppades.

– Vi har genomfört ett stort antal kontroller i region Mitt, både av fordon, förare och dokument. Trafiksäkerhet är en viktig fråga och just den tunga trafiken har stor påverkan på säkerheten på våra vägar, säger Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Bristfälliga fordon, rattfylleri och hastighetsöverträdelser

Sammanlagt kontrollerades 326 lastbilar och 10 taxibilar. Av dessa uppvisade 60 fordon brister och fyra fick körförbud. Det registrerades också 134 överträdelser gällande kör- och vilotider och 38 hastighetsöverträdelser. Fem förare misstänks för rattfylleri och ytterligare 14 för drograttfylleri.

– Det är allvarligt att många kör med bristfälliga fordon och utan tillräcklig dygnsvila samt att många kör för fort och onykter. De riskerar inte bara sina egna liv utan även alla andras som rör sig i trafikmiljön. Vi behöver få bukt med problemet med olagliga yrkesmässiga lastbilstransporter och osund konkurrens som präglar en del av transportbranschen. Det ska inte löna sig att fuska. Vi kommer fortsätta arbeta för att göra våra vägar säkrare genom kontinuerliga kontroller av yrkestrafiken även utanför trafikveckorna, avslutar Maria Rosander.