26-åring döms för flera bränder i Malmö

Spårning av elsparkcykel, mobilfilmer på bränderna och värmeskadade kläder var den tunga bevisningen när den nu 26-åriga mannen den 29 december dömdes för grov skadegörelse och skadegörelse.

Under augusti och september 2021 brann det på sex platser på Nydalavägen, Eriksfältsgatan, Claesgatan och slutligen på Sevedsgatan där mannen också kunde gripas när han fotograferade en mopedbrand.

Kontroller gjordes hos uthyrare av elsparkcyklar, eftersom vittnen till de olika bränderna sett en man i nära anslutning som färdats på elsparkcykel, och dessa visade att någon kört just ett sånt fordon till och från platserna vid tidpunkterna då de anlagts.

Analys av mannens mobil visade bilder och filmer på flera av de olika bränderna och i kombination med mannens beslagtagna kläder som var tydligt värmeskadade så valde tingsrätten i Malmö att döma mannen för skadegörelse och grov skadegörelse.

- Det skapar oro och frustration hos allmänheten när bränder anläggs och det känns bra och viktigt att den här mannen nu blivit dömd i tingsrätten, säger Erik Jansåker, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Malmö.

26-åringen fälls också för stöld och bedrägeri och döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Utöver det ska han betala drygt 430 000 kronor i skadestånd för de skador bränderna orsakat.

- Den här domen har kommit till efter mycket bra arbete av patruller, tekniker och utredare, säger Erik Jansåker.