Använd aldrig ditt bank-id på uppmaning av någon okänd person

Polisen i polisregion Nord har den senaste tiden fått in ett antal anmälningar som rör bedrägerier via telefon. I dessa fall har tillvägagångssättet varit i stora drag detsamma där uppringaren säger sig komma från ett inkassoföretag.

Polisen i polisregion Nord har fått in ett antal anmälningar som rör bedrägerier via telefon. I dessa fall har tillvägagångssättet varit i stora drag detsamma (namnet i texten är fiktivt):

Bedragare 1 ringer Anna och säger sig komma från ett inkassoföretag. Enligt bedragare 1 ska Anna ha ett betalningskrav hos inkassoföretaget, till exempel på grund av ett inköp av mobiltelefoner. När Anna svarar att hon inte köpt några telefoner så kopplas samtalet vidare till inkassoföretagets säkerhetsavdelning och bedragare 2. Bedragare 2 säger sig kunna se att någon har kommit över pengar från Annas konto, men att hon kan få sina pengar tillbaka genom att logga in med sitt bank-id. Senare upptäcker Anna att det saknas en stor summa pengar från hennes konto.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skyddar dig mot telefonbedrägerier, polisens webbplats

Tipsa gärna familj, vänner och bekanta!

Mediekontakt

Mediefrågor besvaras av Mikael Ahrtzing, bedrägericentrum polisregion Nord, tel. 010-56 801 31.