Åtal i en av Fyrbodals största narkotikabrottsutredningar

Tabletter

Bild: Polisen

Polisen tror sig ha stoppat ett av de viktigaste nätverken som sålt narkotika och dopningspreparat på internet.

Nio personer åtalas i Göteborg misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen samt brott mot lagen om handel med läkemedel och grovt penningtvättsbrott.

Sex av de åtalade personerna misstänks för att ha varit delaktiga i en eller flera verksamheter som sålt narkotika, dopningspreparat och läkemedel på nätet. Försäljningen har skett genom internetsajter på öppna internet samt på Darknet, där ip-adresser kan anonymiseras och användarnas aktiviteter är svåra att spåra. Totalt berörs fyra kända internetsajter varav flera nu är nedstängda.

5000 köpare har identifierats

Utredningssektionen i polisområde Fyrbodal har bedrivit ett omfattande spaningsarbete mot de inblandade och samverkat med såväl regionala som nationella enheter. Totalt har utredningen identifierat cirka 5 000 köpare av narkotika, dopningspreparat och läkemedel och arbetet med att utreda köparnas brottsliga gärning fortgår.

– Utredningen har varit mycket omfattande och pågått under lång tid. Den visar att man inte är säker när man köper narkotika på internet, vilket framgår gång på gång i polisens utredningar, säger Per Björkman, polisens spaningsledare i Fyrbodal.

Köpte narkotika i barnens namn

Flera av de tilltalade har kopplingar till ett större svenskt företag, varav två har höga befattningar inom företaget.

– Dessa två har använt sig av sin arbetsgivare genom att bl.a. ha gjort beställningar och tagit emot försändelser i företagets namn samt haft fysiska möten och förvarat dopningspreparat i lokalerna, säger kammaråklagare Rebecca Budell vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

 – Att gärningsmännen har rekryterat personer till sin försäljning utifrån sin professionella yrkesroll samt att de inte haft någon kontroll på till vilka de säljer gör det extra allvarligt. Många av de personer som är köpare av dopningsmedlen och narkotikan lever ett till synes vanligt liv. I några fall är narkotikan beställd i deras barns namn, berättar Per Björkman, polisens spaningsledare i Fyrbodal.

Tusentals tabletter i beslag

Utredningen som varit komplex har ställt stora krav på utredarna och samarbetet mellan olika funktioner såsom forensiker, analytiker, finansiella utredare och åklagarkammaren i Uddevalla med flera har spelat en viktig roll.

– Detta kan vara en av Fyrbodals största och mest omfattande narkotikabrottsutredningar. Vi har hanterat extremt mycket utredningsmaterial och slutprodukten består av 11 olika förundersökningar som tillsammans uppgår till mellan 7 000-10 000 sidor, säger Thomas Fransson, utredare vid sektionen för grova brott i polisområde Fyrbodal.

Enligt åtalet uppgår försäljningen till drygt 1,7 miljoner narkotikaklassade tabletter och över hundratusen narkotiska tabletter har tagits i beslag. Vad gäller dopningspreparaten så har beslagen även där varit mycket omfattande och uppgår till mer än 750 000 enheter doping. 

Det finns enligt åtalet en större organisation bakom den nu åtalade gruppen och ytterligare personer kan komma att misstänkas för inblandning.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 2009-21.