Fyra män åtalas för mord i Husby

Polisen i Järva har gjort framsteg i flera utredningar kring grova brott den senaste tiden. Måndagen 31 januari väcks åtal mot fyra män misstänkta för mord på en man i Husby 31 maj 2021. Flera personer blev vittnen till mordet som ägde rum på dagtid.

Enligt åtalet har två av männen avlossat skott mot målsäganden. De andra två har hållit målsäganden under uppsikt och förmedlat information om honom till skyttarna. Dessa män åtalas för mord och i andra hand för medhjälp till mord.

De två män som åtalas för att ha avlossat skotten åtalas också för framkallande av fara för annan. Detta då det funnits en avsevärd risk att även andra personer skulle träffas av skott och dödas eller skadas allvarligt.

Polisen har genomfört en omfattande utredning och säkrat bevisning i form av bland annat övervakningsfilm, information från telefoner, sociala medier, it-utrustning och vittnesförhör.

– Vi fortsätter arbeta hårt med att göra Järva-området tryggt att bo och vistas i. Framgången i ärenden under 2021 som skett tillsammans med sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord  har gett oss ett läge där vi kan arbeta mer proaktivt istället för reaktivt. Vi arbetar varje dygn med att förhindra nyrekrytering och nyetablering av ungdomar in i kriminella miljöer, säger lokalpolisområde Järvas biträdande chef Anders Djurestad.

Just nu sitter ett antal personer med koppling till kriminella nätverk i Järva häktade misstänkta för bland annat mord, vapenbrott och grovt rån.

Natten till den 30 augusti 2021 sköts en person ihjäl i Hjulsta. En annan man överlevde men blev svårt skadad. Denne man sitter nu även häktad misstänkt för mordförsök samt grovt vapenbrott. Även en yngre man med koppling till mordet sitter häktad misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

En man som sitter häktad i Spanien misstänkt för grovt narkotikabrott är även misstänkt för mord, mordförsök, grovt vapenbrott samt grovt narkotikabrott.

Åtta personer med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Järva sitter sedan november häktade misstänkta för försök till grovt rån.

– Tillsammans med samverkansparter i Järva flyttar vi fram våra positioner i arbetet att skapa ett tryggt Järva, säger Anders Djurestad.