Högsäsongen är här för snöskoterstölder

Polisens snöskoter på kalfjället

Bild: Polisen

Vi är mitt i säsongen för snöskoter – tyvärr även säsongen för snöskoterstölder. Åtta stölder har hittills anmälts i polisregion Nord under januari månad.

Under hela förra året anmäldes totalt 104 stölder av snöskotrar i regionen. Endast ett tjugotal av snöskotrarna återfanns, en orsak till detta är möjligen att de plockas isär och säljs vidare i delar.

Det är stora summor pengar som försvinner. Många av de snöskotrar som stjäls är av nyare årsmodeller och andrahandsvärdet ligger inte sällan på 50 000–200 000 kronor.

Utifrån tidigare erfarenhet så har de flesta av de stulna snöskotrarna stått parkerade utomhus eller varit lastade på släpvagnar. Ofta har varken skoter eller släp varit låst.

Några tips på hur du kan försvåra för tjuven

  • Lås helst in din skoter när den inte används.
  • Undvik att exponera skotern, ställ den gärna i en carport eller bakom huset till exempel.
  • Lämna aldrig skotern olåst på gården.
  • Kedja fast skotern med en kätting eller blockera den med ett annat fordon. Använd inte endast ett bygellås eller en kedja runt mattan.
  • Om skotern står på en släpvagn, se till att även släpet är låst så att inte någon kan dra iväg det, alternativt parkera något framför som försvårar stöld av släpvagnen.
  • Det kan också vara bra att DNA-märka skoterns delar på olika ställen. Då är det enklare att identifiera skotern även om maskinen har skruvats i delar. Läs om hur du kan märka dina värdesaker.

Presskontakt

Kristoffer Morén Lingehall
Brottssamordningen, polisregion Nord
Telefon: 072-543 23 80