Hovrätten skärper straff i narkotikamål med Anom-bevisning

Svea hovrätt dömer den kvinna som friades i tingsrätten till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott och straffen för de två män som dömdes i tingsrätten förlängs. Målet är det första där en hovrätt tagit ställning till bevisning från appen Anom.

Det var den 17 september förra året som åtal väcktes mot fyra personer som var misstänka för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. En viktig del av bevisningen var konversationer som skett i appen Anom. 

Solna tingsrätt meddelade dom den 2 november och en man dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott till sex års fängelse. Ytterligare en man dömdes för försök till grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till två års fängelse och en tredje man dömdes för grovt narkotikabrott till tre års fängelse. En kvinna friades helt.

Svea hovrätt har nu ändrat tingsrättens dom och dömer kvinnan till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Den man som dömdes till fängelse i tre år döms nu till fängelse i tre år och sex månader, och den andra mannen, som dömdes till två års fängelse, döms av Svea hovrätt till fängelse i fyra år och sex månader. 

Domen mot den man som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse överklagades inte utan fastställdes.