Man boende i Märsta döms till 3,5 års fängelse för grovt vapenbrott

Tingsrätten har dömt en man i 25-årsåldern till 3 år och 6 månader för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, två fall av narkotikabrott samt ringa narkotikabrott.

Polisen har under en längre tid arbetat med en riktad insats mot den grovt organiserade brottslighet i Märsta, Sigtuna kommun. Under ett av polisens trapphussök i april 2021 gjordes ett större beslag där polisen bland annat påträffade ett automatkarbinvapen, ammunition, magasin, en större mängd sprängmedel samt narkotikaklassade preparat som Tramadol, kokain och cannabis.

Den nu dömde mannen är aktiv i den kriminella miljön i Märsta och Valsta. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott vid nio tillfällen, ringa narkotikabrott vid sex tillfällen, dopningsbrott, narkotikasmuggling, rattfylleri, olovlig körning.

– Vi ser alla beslag som ett viktigt steg mot målet att minska förmågan hos de kriminella nätverk och grupperingar vi har i lokalpolisområdet och i region Stockholm, säger utredningsledare Gustaf Silfverstolpe.

I det här specifika ärendet är polisen nöjd med att de framgångsrikt fått bort både vapen och sprängmedel från den här miljön som annars, med stor sannolikhet, hade använts vid grova brott.

– Beslagen ledde ju även till en fällande dom, där en av framgångsfaktorerna var den tekniska bevisningen mot en person som fanns på platsen för beslaget, säger Gustaf Silfverstolpe.

Polisen i Stockholm har under januari fått resursförstärkning från övriga delar av landet, vilket ytterligare kommer öka polisens förmåga i det riktade arbetet mot den grova organiserade brottsligheten.