Ny enhet för gränspolisen – region Syd bygger för framtiden

Mats Berggren, chef regionpolisenheten i region Syd, står tillsammans med regionpolischef Carina Persson på Pepparholmen invid Öresundsbron.

Gränspolisen i region Syd organiseras från den 24 januari 2022 som en regional enhet, GPE. Polismästare Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd inviger den nya enheten tillsammans med regionpolischef Carina Persson. Bild: Anna Hermansson, polisen

Nu stärker polisregion Syd sitt gränspolisiära arbete. En ny enhet bildas och i fokus står grov organiserad och internationell brottslighet.

En förändrad omvärld har inneburit att uppdragen för gränspolisen i region Syd har blivit allt mer omfattande. I takt med detta har organisationen vuxit; från cirka 90 medarbetare vid ombildningen 2015 till runt 450 idag. Det är bakgrunden till att gränspolisen från 24 januari 2022 nu organiseras som en regional enhet, GPE.

- Gränspolisens arbete är angeläget för hela regionen,  i arbetet mot den grova brottsligheten men också som ett stort stöd för det lokala arbetet i våra 58 kommuner. Sedan 2016 har vi sett att gränspolisens verksamhet snabbt påverkas av olika händelser i vår omvärld, och därför bygger vi nu en stabil organisation som samtidigt är flexibel för att möta framtiden, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd.

Gränspolisverksamheten har en central roll i regionens arbete mot terror och annan grov organiserad brottslighet.

- Gränspolisverksamheten är en viktig del i polisens uppdrag att bekämpa organiserad brottslighet och ligor som sysslar med stölder, människosmuggling och annan brottslighet som begås av internationella brottsnätverk. I detta arbete har vi som mål att vid gränsen och genom uppsökande verksamhet inne i landet identifiera individer som begår upprepad brottslighet, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd. Han tillträdde sin tjänst den 1 december i fjol, och ser nu fram emot att starta upp arbetet på den nya enheten. Rekrytringen av de övriga cheferna är i full gång och det är bråda dagar.

- Det känns väldigt inspirerande och roligt att få vara med så här från starten att bygga upp en ny enhet, med ett så viktigt uppdrag som vårt. Gränsfrågorna är oerhört spännande och vi är inne i en mycket utvecklande fas.