Högaktiv stöldliga infångad

Tre män misstänks för flera fall av mobiltelefonstölder i Stockholmsområdet och övriga Mälardalen.

Flera elektronikaffärer i Mälardalen har den senaste tiden drabbats av mobiltelefonstölder där gärningsmännens tillvägagångssätt har varit likartat.
Med hjälp av övervakningsbilder och inre spaning fick polisen fram en adress till tre män som är nyligen inresta i landet. De tre männen greps på torsdagen under en husrannsakan i Märsta.

Hoppade från balkongen

Vid gripandet försökte en av männen att fly genom att hoppa från balkongen. Mannen skadades lindrigt och kunde fångas in.
– Vi tror att de är inresta för att begå de här stölderna. De saknar arbetstillstånd och har ingen annan förklaring till varför de är i landet, säger utredningsledare Emma Thomann.

Emma Thomann jobbar till vardags som polis i Värmland. Nu ingår hon i den tillfälliga resursförflyttningen som Polismyndigheten beslutat om för att ge polisregion Stockholm möjlighet att kraftsamla mot grov våldsbrottslighet. Hennes placering är i lokalpolisområde Järva där många bidragit till ett framgångsrikt samarbete.

– Jag är ganska van vid den här typen av utredningar. Misstänkta utländska gärningsmän i flera stöldärenden på olika platser som sammanförs. I Värmland kan det handla om fyrhjulingar och GPS:er, här är det mobiltelefoner, säger Emma Thomann.

Utredningen kan komma att växa

De tre männen som greps i Märsta har anhållits av åklagare och har hittills delgivits misstanke om stölder i elektronikaffärer i Täby, Farsta, Kista, Västerås och Uppsala och det totala godsvärdet uppgår till flera hundratusen kronor. Men utredningen kan komma att växa ytterligare då det finns fler stölder med samma modus som ska undersökas.