Två åtalas efter tillslag mot sexhandeln i Västsverige

En kvinna och en man åtalas för grovt koppleri efter en omfattande polisinsats i höstas mot massagesalonger i Västsverige. Under lång tid och på olika platser misstänks kvinnan ha drivit massagesalonger där prostitution förekommit.

I början av oktober genomförde ett hundratal medarbetare från polisregion Väst en insats mot massagesalonger. Insatsen leddes av den regionala Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet men även ingripandepoliser, kriminaltekniker, hundförare och poliser från regionala insatsstyrkan medverkade.

Bakgrunden var underrättelser som polisen bearbetat under en längre tid. Misstankarna riktades mot flera massagesalonger som erbjudit sexuella tjänster under täckmanteln ”thaimassage”. 

I samband med tillslaget anhölls en kvinna i 50-årsåldern och en man i 60-årsåldern, och båda har suttit häktade sedan den 8 oktober. De åtalas nu för grovt koppleri.

Enligt åtalet har verksamheten pågått på 13 massagesalonger sedan 2020. Vid salongerna har 57 personer arbetat, varav 23 identifierats och hörts i polisutredningen. För att få arbeta har de betalat 1500-1700 i ”skatt” till den nu åtalade kvinnan, som i sin tur ersatt dem med 120-140 kronor per massagetillfälle. För att få ekonomin att gå ihop har de som sålt massage även erbjudit sexuella tjänster och då själva tagit hand om den ersättning de fått kontant.

Kvinnan misstänks ha främjat koppleriverksamheten, bland annat genom att upplåta lokaler, kontaktat hyresvärdar och svarat för marknadsföring med mera. Mannen misstänks ha varit rådgivare till kvinnan, men också bland annat svarat för kontakter med hyresvärdar och även gått i borgen för hyreskontrakt.

Rättegången hålls senare och väntas pågå i sex dagar.

Fakta om koppleri och köp av sexuell tjänst

  • Enligt polisens människohandelsgrupp i region Väst är det ett utbrett problem att sexuella tjänster erbjuds på massagesalonger, och polisen är i behov av information från allmänheten för att få kännedom om var det sker för att effektivt kunna rikta resurser rätt och arbeta mot den här problematiken
  • Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.
  • Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.
  • Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst tio år.
  • 1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.
  • Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.

Sexualbrott - lagar och fakta.