Vaccintyg räcker vid inresa till Sverige från Danmark

Från och med fredag den 21 januari räcker det att resenärer från Danmark visar upp ett covidintyg.

Regeringen har beslutat att återgå till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december 2021. Det innebär att kravet på negativt covid-19-test utfört inom 48 timmar före inresa kommer tas bort från och med 21 januari 2022.

- Det här innebär en lättnad för alla resenärer från Danmark och andra EU/EES-länder som är vaccinerade och som nu bara behöver visa upp EU:s covidintyg eller motsvarande för att få resa in i Sverige, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Gränspolisen kommer fortfarande att ha hög närvaro vid gränskontrollerna i region Syd och inreseförbudet kan drabba resenärer i form av köer på Öresundsbron och vissa förseningar vid gränskontrollen vid Hyllie.

- Vi räknar ändå med att gränskontrollerna går smidigare eftersom de flesta har vaccinerat sig och har intyg på detta. Vid rusningstrafik finns också separerade körfiler vid betalstationen på Öresundsbron för gränspendlare, resenärer som transiterar till Bornhom och yrkestrafik, säger Mats Berggren.

Sedan inreseförbudet från Danmark återinfördes den 21 december 2021 har över 5 000 personer avvisats vid gränskontrollerna i region Syd med hänvisning till de tillfälliga inreseförordningarna. I särklass flest avvisningar görs vid Lernacken vid Öresundsbron följt av Hyllie station och Helsingborg.

Frågor från massmedia hänvisas till presstalesperson Calle Persson 010-561 75 15.

Information om gällande inreseregler