Anders jobbar som it-forensiker för att göra nytta i samhället

Ansiktsbild på en man som har blå tröja på sig

Anders jobbar som it-forensiker

”Ett tiotal barn hade polisanmält att de blivit utsatta för sexuella övergrepp via Snapchat. Digitala spår ledde oss till förövaren och via hans mobiltelefoner och dator kunde vi hitta ytterligare 25 barn som utsatts, men inte vågat anmäla.

Mannen dömdes till åtta års fängelse för 70 brott som han begått mot 34 flickor – alla under 15 år.

Jag var med vid husrannsakan, undersökte mannens digitala media, spårade upp oidentifierade barn, satt med vid förhör med misstänkt och vittnade i rätten om vad jag hittat. Mitt starkaste minne är när en av flickorna berättade att hon, efter att inte längre velat leva, äntligen kunde börja se framåt igen.

Jag har jobbat 12 år som it-forensiker hos polisen. Tidigare jobbade jag många år som mjukvaruutvecklare i privat sektor, men när jag var föräldraledig med vårt första barn kändes arbetsuppgifterna inte lika meningsfulla längre. Jag ville göra mer nytta i samhället och hjälpa andra. Jag sökte mig till polisen och det har jag inte ångrat.

Här jobbar jag med alla typer av brott; mord, rån, övergrepp mot barn, bedrägeri, våldtäkter, dataintrång och så vidare. Med hjälp av data från bland annat övervakningsfilm, GPS:er, mobiltelefoner och datorer kan jag visa hur en misstänkt kommunicerat och agerat under en viss tidsperiod, hur ett brott planerats eller hur en hacker tagit sig in på ett företag. Allt detta kan vara mycket viktiga pusselbitar i en brottsutredning; för att slutligen kunna fria eller fälla en misstänkt. Det känns som att mitt arbete har stor betydelse i många ärenden och för många människor”.

/Anders, it-forensiker hos polisen i Bergslagen 

Bli it-forensiker hos polisen

Är du mjukvaruutvecklare eller it-tekniker och sugen på att bli polis? Sök den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU) med inriktning it-forensik. Utbildningen är 1,5 år och startar i juni 2023. Du får anställning hos polisen när du börjar utbildningen. Läs mer om FPU.

Vi söker även civilanställda it-forensiker till Örebro, Borlänge och Karlstad. Annons hittar du här i början av augusti