”Glädjande med högt straffvärde för övergrepp mot barn på internet”

En omfattande polisutredning ligger bakom den dom mot en 29-årig man från Malmö som över internet begått ett stort antal våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn i ett flertal länder utanför Sverige.

- Det har varit en mycket komplex utredning med många målsägande där vi begärt internationell rättshjälp för att utföra förhör med de barn som utsatts i andra länder. Chattar mellan mannen och barnen och videomaterial har också varit viktigt bevismaterial, säger Veronica Ek vid Malmöpolisen.

Mannen greps i december 2019. Vid tömning av elektronik som tillhörde honom stod det tidigt klart att utredningen skulle bli mycket omfattande med många målsägande både i Sverige och utomlands. Den initiala utredningen fokuserade på sexualbrott mot nio svenska barn. För det dömdes mannen förra året till åtta och ett halvårs fängelse.

Efter dagens dom får mannen ytterligare två och ett halvt års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkter mot 42 personer, de flesta barn, i andra länder, bland annat Argentina, Australien, Belgien, Danmark, England, Estland, Tyskland och USA. Med de båda domarna blir den totala tiden mannen ska avtjäna i fängelse elva år.

- Vi är glada över att det bli så högt straffvärde för övergrepp skett över internet och hoppas att denna dom ska leda till att fler personer som är utsatta ska våga berätta om det de varit med om, säger Veronica Ek.