Domar efter enklare brottmål faller allt snabbare i Malmö

Över 1 400 brott i Malmö har utretts klart direkt från brottsplatsen under det första halvåret med snabbare lagföring.

Snabbare lagföring lanserades i polisområde Malmö den 1 januari 2022. Arbetssättet används vid ärenden som är relativt enkla att utreda och där den misstänkte finns kvar på brottsplatsen.

Under det första halvåret gäller nästan hälften av alla ärenden som utretts med snabbare lagföring olika typer av narkotikabrott, innehav, bruk eller rattfylleri under inverkan av narkotika. Stöld i butik, olovlig körning och rattfylleri är andra vanliga brott som kan klaras upp mycket snabbare nu. 

  • Tidigare kunde den här typen av ärenden bli liggande väldigt länge i väntan på utredning. Nu får den som begått ett brott direkt en tid för rättegång och kan sedan lägga händelsen bakom sig, säger Rebecca Tolic Olofsson, ansvarig för införandet i polisområde Malmö. 
  • Dom meddelas inom fem till sex veckor och det är mycket snabbare än vanliga brottmål. Vi märker att fler dyker upp till förhandling och rättssäkerheten ökar eftersom tilltalade, målsägande och vittnen har lättare att komma ihåg sådant som hänt nyligen än när man får vänta en längre tid på rättegång, säger Joakim Svensson, ansvarig för införandet vid Malmö tingsrätt.

Media som vill ha mer information, kontakta Kerstin Gossé, kommunikatör på polisen i Malmö. 073 – 055 05 74

Fakta: Snabbare lagföring

Snabbare lagföring är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården. Metoden kortar tiden från brott till dom. När en polispatrull stoppar en misstänkt gör den klart utredningen på plats och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för rättegång. Den som stoppas av polisen och misstänks för ett brott får ett dokument, kallat tillgänglighetsdelgivning, direkt i handen. Där står ett preliminärt datum för rättegång och när handlingarna blir klara i tingsrätten.

Resultat av snabbare lagföring i Malmö 1 januari -30 juni 2022

En fjärdedel av alla brottmål i Malmö tingsrätt i år är snabbare lagföringsärenden.

Hittills har snabbare lagföring i Malmö lett till drygt 650 domar.

Den snabbare hanteringen från brott till dom medför att fler återfallsförbrytare får straffskärpning jämfört med tidigare.

Snabbare lagföring ger möjlighet att utfärda fullmakt på brottsplatsen. Det högsta dagsbotsbeloppet hitintills är på 92 300 kronor för en kvinna som kört rattfull.