Fyra bedragare gripna – brottsserie tros ha avtagit

Personerna är misstänkta för flera fall av fysisk vishing i Göteborg. Bland annat hittades guld från ett bedrägeri där man kom över 500 000 kronor i guldsmycken och kontanter från en 80-årig kvinna i förra veckan.

För en vecka sedan berättade polisen att antalet bedrägerier ökar. Framförallt mot äldre personer – över telefon men också fysiskt hemma hos målsägarna.

Påstått sig ringa från Elgiganten

Nu har fyra personer häktats, misstänkta för flera fall av fysisk vishing i Göteborg. Personerna misstänks ha begått ett större antal bedrägerier där de uppgett sig ringa från hemelektronikkedjan Elgiganten med anledning av telefoner som ska ha köpts i målsägandens namn – något de ska hjälpa personen med.

I samtalet kopplar de vidare målsäganden till en påstådd bank, som bland annat tar reda på om personen har värdesaker hemma, så som guld och kontanter. Därefter erbjuder de att ett vaktbolag ska komma hem till dem för att ”säkra” värdesakerna.

Väl där har de har förmått målsäganden att lämna över såväl smycken som andra värdesaker, och i vissa fall även kontanter.

Avbrutit brottsserie

Med gripandet tror man nu ha kommit åt en aktiv grupp individer som begår den här typen av bedrägerier och att man fått stopp på en brottsserie med särskilt utsatta brottsoffer.

– De utsatta personerna är äldre, inte sällan 90–100 år gamla. Det är riktigt ful brottslighet, säger Magnus Lindegren, chef vid bedrägerisektionen i region Väst.

Ett kilo guld – söker fler drabbade

Vid husrannsakan i samband med att personerna greps hittades över ett kilo guld, där en del av smyckena kan kopplas till det bedrägeriet en kvinna i 80-årsåldern utsattes för i förra veckan.

Polisen söker nu fler som kan ha utsatts av de misstänkta personerna.

– Vi söker fler målsäganden som kan ha blivit drabbade de senaste veckorna, utifrån att vi har smycken som vi inte har kunnat härleda, säger Magnus Lindegren.

Åtal förväntas väckas mot de misstänkta den 1 augusti.

Har du blivit utsatt?

Ring 114 14 eller besök en polisstation. Är det ett pågående brott ring 112.

Det är viktigt att du polisanmäler brottet, även om du inte har blivit av med någonting. Kontakta också din bank så snart som möjligt.

Har du blivit utsatt för bedrägeribrott? Det är viktigt att du polisanmäler brottet och kontaktar din bank så snart som möjligt.