Stort antal bedrägerier just nu

Många blir just nu utsatta för bedrägerier, genom telefonsamtal men också hembesök där man påstår sig vara från polisen. Nu uppmanar polisen till vaksamhet och att man pratar med sina nära och kära.

Ökningen syns framförallt bland de så kallade telefonbedrägerierna.

– De senaste månaderna har det rört sig någonstans mellan 70–100 ärenden i månaden. Summan för vad bedragarna kommit över har uppgått till sex miljoner kronor under en tvåveckorsperiod, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Bedragare ringer upp framförallt äldre personer för att få dem att logga in på bank-ID:n eller läsa upp sina siffror på bankkort eller liknande. På så vis kommer de åt pengar och inte sällan hela livsbesparingar från deras konton.

Men en ökning syns också bland de fysiska bedrägerierna, där man knackar på dörren och på olika sätt kommer över pengar, värdesaker och id-handlingar.

– Förut har vi haft 1–2 ärenden varannan vecka, nu handlar det snarare om minst 4–5 ärenden i veckan, säger Patrik Kågegård.

Uppger sig för att vara polis

Andra tillvägagångssätt som polisen tidigare berättat om är att man besöker personer och sig för att vara polis, i ett fåtal fall till och med i uniform.

– Bedrägerier där man blivit utsatt för den här typen av tillvägagångssätt har förekommit i nästan 100 ärenden i polisregion Väst, bara i år, säger Urban Svahn, sektionschef vid polisens sektion för specialstraffrättsliga brott som arbetar med bland annat åldringsbrottslighet.

Viktigt att belysa är att polisen aldrig åker hem till folk och frågar efter värdehandlingar eller värdesaker, säger Urban Svahn:

– Får man ett sådant samtal eller om någon ringer på dörren, ska man motringa och kontrollera vem det är som egentligen ringer. Uppger någon att den är från polisen kan man alltid ringa 114 14.

Prata med nära och kära

Ett sätt polisen brotten kan förebyggas på är att prata med nära och kära man har i sin närhet.

– Har du någon som är äldre i din närhet, är det bra att prata och vara stöttande kring den här problematiken. Varje anmälan blir en viktig pusselbit i polisens arbete att stoppa den här brottsligheten och lagföra bedragarna, säger Urban Svahn.

Förutom polisanmälningar om fullbordade misstänkta bedrägerier kan det också finnas ett mörkertal med fler drabbade.

– Det är viktigt att vara medveten om bedragares tillvägagångssätt för att förhindra att fler blir lurade, säger Patrik Kågegård.

Utreder flera misstänkta

Polisen arbetar ihärdigt mot den här typen av bedrägerier, både för att utreda och lagföra gärningspersoner, men också förebygga att fler utsätts.

Ett antal personer sitter idag häktade misstänkta den här typen av bedrägerier. Bland annat är fyra personer i Göteborg häktade på misstanke om bedrägeribrott. En femte är häktad och utreds i polisregion Syd, för brott begångna i Halland.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.