Ett planerat tekniskt underhåll på polisen.se gör att vissa funktioner, som formulär och filtreringar, inte fungerar fullt ut. Tack för ditt tålamod!

Tre dömda till fängelse för äldrebedrägerier

Tre nätverkskriminella män döms till fängelse i mellan sex månader och ett år och sex månader för att ha lurat äldre kvinnor att ge bort smycken och bankomatkort med kod. Bedrägerierna har skett över hela region Stockholm.

Tre män med koppling till kriminella nätverk i Järvaområdet har onsdag 6 juli dömts av Södertörns tingsrätt för sex stycken grova bedrägerier. Bedrägerierna har skett i Vallentuna, Skärholmen, Lidingö, Handen, Rönninge och Hägersten.

Tillvägagångsättet har varit att ringa äldre personer och vilseleda dem för att få dem att överlämna bankkort med kod och smycken, genom att säga att deras kort måste spärras och smyckena fotograferas.

Personerna har sedan åkt till målsägande och hämtat sakerna, tagit ut pengar från bankomater och sålt smyckena. Målsägande har i samtliga fall varit kvinnor över 80 år gamla, den äldsta 98 år. 

Grovt brott mot särskilt utsatta brottsoffer

I domen skriver tingsrätten att tillvägagångsättet ses som försvårande och brotten bedöms som grova då det varit systematiskt och organiserat samt  riktats mot äldre personer.

Två av männen döms till fängelsestraff på 1 år och 6 månader respektive 1 år och 3 månader. En tredje man som polisen tror varit mest delaktig i bedrägerierna döms till 6 månader, men även det ser polisen som en framgång då det är ett tillägg på en tidigare dom på 1 år och 6 månader för liknande brottslighet.

Polisarbete mot kriminella nätverks intäkter

I polisområde Stockholm nord pågår sedan i slutet av 2021 en specialinsats där polisen inriktar sitt arbete mot intäkterna från ekonomiskt relaterade brott i kriminella nätverksmiljöer. Erfarna utredare med bred finansiell kompetens har som mål att lagföra nätverksindivider och personer som hjälper dem i deras ekonomiska brottslighet.