18-åring döms till tio år för mordförsök

Solna tingsrätt dömer en 18-åring till tio års fängelse för försök till mord. Han dömdes som vuxen och fick ingen så kallad ungdomsrabatt, vilket tidigare var praxis.

Gärningsmannen döms för försök till mord på en man i Husby den 5 februari i år. Tingsrätten menar att det endast var på grund av tillfälligheter som gjorde att målsägande inte avled. De menar också att gärningsmannen begick gärningen med uppsåt.

Sedan den 1 januari 2022 gäller inte längre den tidigare bestämmelsen att brott begångna av gärningspersoner mellan 18 och 21 år fått så kallad ungdomsrabatt. 

– Det nya med lagändringen är att gärningsmannen får full påföljd för ett grovt brott, säger John Lindström, gruppchef på grova brott i lokalpolisområde Järva.

Tingsrätten menar att brottet ska bedömas som grovt eftersom gärningsmannen använde skjutvapen och att brottet begicks på allmän plats.

– Vår förhoppning är att den avskaffade ungdomsrabatten uppfattas avskräckande för andra potentiella gärningspersoner, säger John Lindström.

18-åringen ska även betala skadestånd på 100 000 kronor till brottsoffret.

Slopad straffrabatt för unga myndiga

Den 2 januari 2022 slopades straffrabatten för personer i åldern 18–20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt. Detsamma gäller för brott som i det enskilda fallet bör straffas med fängelse i minst ett år även om minimistraffet är lägre.

Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse. Samma straff som för andra myndiga personer ska också kunna dömas ut, till exempel fängelse på livstid. Dessutom ska vissa allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt mot barn, inte kunna preskriberas om brottet begåtts av någon som fyllt 18 år.

Lagändringarna är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

Mer om lagändringen