58 nya aspiranter i polisregion Nord

Oliver, polisaspirant

Bild: Polismyndigheten

Under tisdagen välkomnades de nya aspiranterna till polisregion Nord. En av dem är Oliver Halvarsson som redan på högstadiet visste att han ville bli polis.

– Jag har alltid velat hjälpa människor och jag känner att jag valt ett av de bästa yrkena för det, säger Oliver Halvarsson.

Att kunna hjälpa så många människor som möjligt samt bidra till en positiv samhällsutveckling var anledningen till att Oliver sökte sig till polisutbildningen. När han väl ansökt så gick det snabbt. På två veckor hade han blivit antagen och påbörjade därefter sin utbildning hösten år 2020. Under tisdagen påbörjade han sin aspirant i Umeå.

–  Efter polisutbildningen så tittar man på andra saker än man gjorde innan utbildningen. Man har fått polisblicken, säger Oliver Halvarsson.

– Jag känner att jag har blivit en mognare och stabilare människa. Trygg i mig själv att kunna hantera och prestera i olika situationer, ännu bättre än vad jag kunde innan.

Totalt handlar det som 58 polisstudenter som nu gör sin aspirant i polisregion Nord. De som klarar den sex månader långa aspiranten erbjuds därefter en tjänst som polisassistent i det aktuella polisområdet.

– Nu ska jag få sätta teorin i praktik så det ska bli jättespännande. Allt kommer att vara nytt och det finns både nervositet och spänning i det men jag tror att man kommer att lära sig väldigt mycket, säger Oliver Halvarsson.

Har du några tips till andra som vill söka till polisutbildningen?

– Att ha livserfarenhet av att jobba med människor skulle jag rekommendera. Till exempelvis inom äldreomsorgen. Ett arbete där du träffar mycket människor varje dag.

– Inom polisen arbetar vi mycket med och mot människor. Det handlar om den sociala biten, att kunna hantera människor i olika situationer. Om jag får gissa skulle man ha stor nytta av att ha jobbat med sådant innan, säger Oliver Halvarsson.

Skulle du rekommendera andra att söka till polisutbildningen?

– Det finns så otroligt mycket att göra inom polisen men man ska framförallt söka av personliga skäl. Det är en resa, man utvecklas enormt mycket som person bara genom att gå utbildningen, så jag skulle definitivt rekommendera andra att söka, säger Oliver Halvarsson.

Regionpolischefen: ”58 nya efterlängtade kollegor”

– Äntligen ser vi att de större polisasprantkullarna kommer ut så att tillväxten kan ta fart på riktigt i polisregionen. 58 nya efterlängtade kollegor som vi kan välkomna in i en större uppgift i en turbulent tid. Nu är det extra viktigt att vi alla bidrar och tar hand om våra nya arbetskamrater och ger dem en bra start så att de får chansen till ett långt och utvecklande yrkesliv inom Polismyndigheten, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl.

Fakta | Polisaspiranter juni 2022

Aspiranterna tjänstgör i polisregion Nord enligt följande fördelning:

Polisområde Jämtland 10 aspiranter
Polisområde Norrbotten 8 aspiranter
Polisområde Västerbotten 26 aspiranter
Polismområde Västernorrland 14 aspiranter

Totalt 58 aspiranter