Fem män döms till fängelse efter att ha lurat äldre brottsoffer på olika platser

Ett stoppat fordon i Saltsjöbaden, öster om Stockholm, blev starten på en utredning där fem män nu dömts till fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Brotten har skett i Saltsjöbaden, Tumba, Solna, Norrtälje, Mariestad, Värnamo och Burträsk.

Den 16 februari 2022 blev flera personer i Saltsjöbaden utsatta för bedrägerier och stölder i sina bostäder. Brottsoffren, som är äldre personer, blev uppringda av personer som talade om att de kom från hemtjänst, polis, bank eller kreditbolag. I några av fallen har brottsoffren förmåtts att swisha över pengar till ett nummer, i andra ärenden har en person kommit hem till brottsoffret och fått med sig bankkort samt tillhörande kod.

Samma dag och i samband med att polisen genomförde en fordonskontroll i Saltsjöbaden hittades ett av brottsoffrens tillhörigheter. De fyra männen som befann sig i fordonet greps och anhölls senare av åklagare.

Det efterföljande utredningsarbetet visade att tre av de fyra männen även kunde misstänkas för brott som skett i Värnamo, Mariestad, Tumba, Norrtälje och Solna. 

I utredningen som berörde ett brottsoffer boende i Norrtälje fanns det ytterligare en gärningsperson som inte var med i personbilen som stoppades i februari. Han var också misstänkt för ett brott skett i Burträsk och åtalades samtidigt som de andra i Nacka tingsrätt den 8 juni.

De fem männen, som är i 20–25-årsåldern dömdes till fängelse av Nacka tingsrätt den 8 juni 2022. Ett överklagande ska vara inlämnat senast 29 juni 2022.