Förundersökningar kring trafikolycka utanför Markaryd nedlagda

Förundersökningen om mord i samband med trafikolyckan i Markaryd där en skyddsperson och två poliser omkom har lagts ned. Det har även Särskilda utredningskammarens utredning om polisernas agerande i samband med olyckan.

Den 3 oktober 2021 inträffade en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd då en personbil kolliderade med en lastbil. I personbilen fanns två poliser och en skyddsperson. Alla tre avled i olyckan och lastbilschauffören skadades allvarligt. Polisen inledde en förundersökning om mord, eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i personbilen.

– Vi har i polisens utredning tittat på om det fanns tecken på yttre påverkan som orsakat olyckan. Vår utredning har klarlagt att det var en olycka och att det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord, vilket innebär att förundersökningen nu läggs ned. Vi har vidtagit omfattande utredningsåtgärder och allt finns beskrivet i en promemoria för alla att ta del av, säger Mikael Wessling, förundersökningsledare vid Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Parallellt med polisens utredning har en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, Per Nichols, lett en utredning om brott har begåtts i samband med olyckan och har utrett tre brottsmisstankar; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

– Det här är en ytterst tragisk händelse och det är skönt att vi nu kunnat få mer klarhet i händelseförloppet och den bakomliggande orsaken till olyckan. Det har varit en mycket svår tid för alla berörda medarbetare och våra tankar går naturligtvis också till de anhöriga. Nu försöker vi fokusera på att arbeta framåt samtidigt som vi fortsätter att ta hand om varandra och minnas våra kollegor, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i region Syd.