I dag välkomnas 785 nya aspiranter

I dag börjar 785 polisstudenter sin aspirantutbildning. 728 har gått grundutbildningen och 57 den funktionsinriktade polisutbildningen. Aspiranterna kommer att genomföra sin aspirantutbildning i lokalpolisområdena runt om i landet.

– De nya aspiranterna är mycket efterlängtade och ett viktigt tillskott för att polisen ska klara sitt uppdrag. Tillsammans fortsätter vi varje dag göra vårt yttersta för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i vårt land, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Efter avslutad utbildning anställs huvuddelen som ingripandepoliser i lokalpolisområdena för att ytterligare bidra till att öka den lokala närvaron. De aspiranter som gått den funktionsinriktade polisutbildningen kommer verka som specialister med polismans befogenhet i sina tidigare funktioner, som bland annat analytiker, utredare och it-forensiker.

I dag börjar också 93 studenter en ny utbildningsomgång av den funktionsinriktade polisutbildningen som riktar sig till personer med akademisk bakgrund.

Vill du bli polis, eller känner du någon som du tycker skulle passa bra? Sök till polisutbildningen året om.

Läs mer om att bli polis

Fakta

Vid utgången av maj månad 2022 hade Polismyndigheten 34 534 anställda, varav 21 692 poliser och 12 842 civilanställda.

I samband med att polisstudenterna går ut på aspiranten kommer antalet poliser vara cirka 22 400, vilket är fler poliser än någonsin.

Aspiranten genomförs två gånger per år och sker vid sista blocket på polisutbildningen.