Polisaspiranter – nu även i södra Lappland

Lokalpolisområde södra Lappland har fått sin första kull polisaspiranter. – Det känns både roligt och viktigt, säger lokalpolisområdeschef Marcus Nilsson.

Den 7 juni fick polisområde Västerbotten hela 26 nya polisaspiranter. Fyra av dem placeras i lokalpolisområde södra Lappland, vilket är ett historiskt ögonblick.

Det var tidigare under året som ett beslut fattades om att införa en tredje aspirantutbildningsort i länet, som ett tillskott till Umeå och Skellefteå.

Lokalpolisområdeschefen Marcus Nilsson ser fram emot att välkomna aspiranterna till södra Lappland dit de kommer om några veckor efter introduktionen som sker i Umeå. Sedan ska de tillbringa resterande del av den sex månader långa aspiranttjänstgöringen i lokalpolisområdet som täcker kommunerna Dorotea, Lycksele, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.

– Det känns både roligt och viktigt att få utbilda blivande poliser här. Jag tycker det är viktigt att vi får vara med och dela på ansvaret för utvecklingen av våra framtida kollegor. Medarbetarna i södra Lappland är goda förebilder och jag tycker att de egenskaper de besitter kommer väl till pass när vi ska ta omhand och utbilda våra aspiranter.

Han menar också att det är utvecklande för de medarbetare som nu får sig an uppdraget som handledare och instruktörer.

– Det har varit ett stort intresse att ta sig an handledaransvaret. Lokalpolisområdet kommer att ha två handledare.

Att vara polis i södra Lappland innebär att arbetet innehåller en stor bredd i uppdraget.

– Aspiranterna kommer att få en god inblick i vad långtgående förstahandsåtgärder innebär ute i ingripandeverksamheten. Här kommer man också få lära sig samarbetets betydelse för framgång i arbetet.

Att södra Lappland nu blir en utbildningsort för blivande poliser ser Marcus Nilsson också som en fördel för framtida rekrytering och polisens tillväxt.

– I och med att du nu kan önska polisområde för din aspirantutbildning och första anställning som polisassistent redan i samband med ansökan till polisutbildningen så blir det en fördel för oss som har långa avstånd. Det underlättar helt enkelt för dem som bor och vill arbeta här, säger Marcus Nilsson.