Trafikvecka med fokus på alkohol och droger i trafiken

Under vecka 24 genomförde polisen i region Stockholm och Gotland en trafikvecka med särskilt fokus på alkohol och droger i trafiken.

Kontrollerna av förare har skett genom planerade trafikkontroller men även genom spontana kontroller, när tid fanns över och patrullerna inte varit beordrade till så kallade 112 jobb. En metod som användes var att stå cirka 20 minuter vid ett ställe för att sedan byta och kontrollera förare i 20 minuter på ett annat ställe.

Under veckan har 12 564 alkoholutandningsprov genomförts. 73 förare är rapporterade och misstänkta för rattfylleri och 49 förare för drograttfylleri. 80 förare har erbjudits kontakt med vården genom samverkansformen SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) och 11 förare har tackat ja till erbjudandet. Se mer om SMADIT i bifogad länk nedan.

Utöver trafikbrotten så har ett antal andra brott uppdagats vid kontrollerna. Bland annat har patrullerna upprättat 17 anmälningar gällande narkotikabrott och tre efterlysta personer har påträffats.