Bartender i Stockholm city misstänks för brott mot alkohollagen

  • Polis som är inne på en krog/ett diskotek.
    Bild: Polisen.
  • Illustration på berusningsnivåer
1/2

Besöksantalet på krogarna ökar igen och polisen samverkar med krogbranschen för att skapa en säker och trygg miljö. I helgen kontrollerades efterlevnaden av alkohollagen.

Det höga deltagandet i Stockholms nattliv ställer höga krav på branschen. Alkohol och narkotika är en utbredd problematik i samhället och därför är metoden ”Ansvarsfull alkoholservering” framtagen för att förbättra folkhälsan och minska våldet på allmän plats.

Polisen samverkar med krogbranschen för att skapa en säker och trygg miljö för gäster och personal.  Helgens tillsyn genomfördes för att kontrollera regelefterlevnaden av alkohollagen.

Bartender misstänkt för brott

Anmärkningsvärt från tillsynen var att en bartender i centrala Stockholm misstänks ha brutit mot alkohollagen då denna serverat alkohol till en märkbart påverkad kroggäst.

Civilklädd polis uppmärksammade hur en gäst som bedömdes som ”märkbart påverkad” enligt skalan på berusningskanan (se bild ovan i bildspelet) gick fram till baren och köpte alkohol. Eftersom gästen uppvisade ett flertal tecken för berusningsnivån skulle gästen enligt lag inte serveras mer alkohol.

Polispersonalen gjorde bedömningen att bartendern borde sett dessa tecken. Bartendern misstänks därför för brott mot alkohollagen, brottet olovlig hantering av alkohol.

Märkbart påverkade ska avvisas

Enligt alkohollagen får gäster inte befinna sig inne på serveringsställen om de påvisar tecken på berusningsnivån ”märkbart påverkad”. Vid det tillståndet av berusningsnivå ska gästen avvisas från serveringsstället, likaså nekas inträde.

Enligt samma lag är det brottsligt att servera alkohol till en gäst som bedöms vara märkbart påverkad av antingen alkohol eller narkotika. Det är även brottsligt att servera alkohol till en person som är under 18 år. Brottet som bartendern misstänks för heter olovlig hantering av alkohol.

Ansvarsfull alkoholservering

– Det är viktigt att krogägare och krogpersonal arbetar ansvarsfullt, att man bedriver egenkontroll av sin verksamhet så att man dels kan upptäcka märkbart påverkade gäster, för att sedan avvisa dessa ifrån krogen eller att man helt enkelt inte släpper in gäster som har en alldeles för hög berusningsnivå, säger kommunpolisen Ola Åkesson.

– Det är en självklarhet att serveringspersonal inte serverar alkohol till personer som är ”märkbart påverkade”. Dels är det brottsligt enligt alkohollagen men det riskerar även personens hälsa samt att risken ökar väsentligt för gästen när det gäller att utsättas för brott.

Positiv återkoppling

Vid hälften av tillsynsbesöken fanns det inga brister vilket innebar att personalen fick en positiv återkoppling, samtidigt dokumenterades ett flertal märkbart påverkade gäster inne på ett flertal serveringsställen.

För att stödja branschen och att förhindra att serveringspersonal serverar märkbart påverkade gäster utbildas årligen cirka 700 personer och arbetar koordineras av organisationen STAD.

Frågor kan besvaras av Ola Åkesson, LPO Norrmalm, telefon 0708-60 10 95.

Hur full får man vara på krogen?

När man uppnår nivån ”märkbart påverkad” (se bild ovan i bildspelet) ska man enligt alkohollagen

  • nekas entré
  • nekas alkoholservering
  • avvisas

För att göra skillnad och ta ansvar finns framtagna arbetsmetoder. För mer information besök: STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem).